pixelbook

De Google Pixelbook review na 2 maanden intensief gebruik

op 22 juni ben ik mijn onderneming (Prorisc Business Consulting) gestart. Als kersverse ondernemer heb je dan natuurlijk meteen te maken met zaken als: waar ga je je kenniswerk op verrichten. Prorisc Business Consulting is een administratie advieskantoor, dus er is aanzienlijk wat beeldschermwerk aanwezig.

Ik heb hiervoor al geruime tijd gewerkt met de Acer R11 en vond het gemak Chrome OS geweldig.
Zeker in combinatie met mijn G Suite omgeving maakte het mijn leven als ondernemer veel gemakkelijker. Mijn Windows computer werd/wordt eigenlijk nog maar amper gebruikt. Door deze ervaring en de kennis op het gebied van online boekhoudsoftware heb ik het standpunt ingenomen “als het niet in de cloud werkt, wil ik het niet”. En what better way dan jezelf te dwingen om in één grote browser te werken dan meteen een Pixelbook aan te schaffen. Echter de Pixelbook kan veel meer kan dan alleen werkzaamheden in de browser.

Google Pixelbook
Google Pixelbook

Wat is de Google Pixelbook?

De Google Pixelbook is de high-end Chromebook gemaakt door Google. Het is een 2-1 tablet met een van de beste toetsenborden en een glazen trackpad. Het scherm is 12,3″ groot. Je kunt de Pixelbook in vier standen gebruiken, namelijk de laptop-, tablet, tent- en presentatiestand.

De Pixelbook heeft een schermverhouding van 3:2 wat het lezen in tabletstand uitermate gemakkelijk maakt. Daarnaast beschikt deze Pixelbook over een Intel Core i5 processor, 8GB werkgeheugen en 128GB aan opslagruimte (in SSD). De Pixelbook heeft 2 usb-c poorten waarmee je met diverse koppelingen usb-2 apparaten kunt connecten.

Ervaring na 2 maanden

Ik heb de Pixelbook in gebruik als mijn enige werkstation. Omdat een 12,3″ scherm niet voldoende is, heb ik een Dell D3100 Dockingstation aangeschaft zodat ik dit enige scherm kan uitbreiden naar 2 x 24″ beeldschermen. En dat werkt perfect door de twee displaypoort-verbindingen op het dockingstation. Door het gebruik van het dockingstation wordt de Pixelbook ook constant opgeladen en heb ik de beschikking over 3 USB-2 poorten en nog één USB-c poort.

Het scherm van de Pixelbook is glashelder. In het volle daglicht is er wel behoorlijk wat reflectie op het beeld, maar dat heb je met alle beeldschermen wel. Ik werk gelukkig vooral op kantoor, waardoor de weerkaatsing op het beeldscherm niet aanwezig is.

De Pixelbook weegt net 1 kg en dat zorgt ervoor dat hij heel draagbaar is. Het omslaan van het scherm gaat eenvoudig en je voelt dat hij met zijn aluminium behuizing heel degelijk van kwaliteit is. Ook de dikte, 1cm, van de Pixelbook is prachtig.

Omdat de Pixelbook op ChromeOS werkt is er weinig rekenkracht nodig. Hierdoor kan ik zonder voeding 7 uur op de accu werke en dat heb ik op mijn HP laptop nog nooit gehaald. Je merkt wel enige verhitting bij de processor, maar ook dit is niet storend en het heeft bij mij nog geen problemen opgeleverd. Ook kan de Pixelbook, in tegenstelling tot een windows computer of de goedkopere chromebooks, zonder problemen tientallen browser tabbladen openen. Alle bladen werken even snel en blijven op snelheid.

Door mijn keuze voor online boekhoud- en fiscale software ben ik ook alleen gebonden aan een browser. Ik hoef niets lokaal te installeren en kan meteen aan de slag. Door de optimale inrichting werkt alle software zeer snel en gestroomlijnd.

Sinds 2017 hebben Chromebooks ook toegang tot de Google Playstore en daarmee gaat er geheel nieuwe wereld open. Door de toevoeging van apps kun je meteen een scala aan programma’s downloaden en installeren waar je op je telefoon bijvoorbeeld al mee werkt. Helaas zijn nog niet alle apps geoptimaliseerd voor een Chromebook, maar dat gaat zeker nog gebeuren. Mijn zoontje is al gelukkig dat Minecraft Pocket Edition al werkt. Heb je de apps nodig? Ik ben geneigd om hier nee op te antwoorden. Momenteel merk ik dat de applicaties als Google Docs, Sheets en Presentation veel beter werken (en met veel meer mogelijkheden) in de browserversie dan in de app versie. Dat zal waarschijnlijk ook niet veranderen.

Google Pixelbook
Google Pixelbook

Het toetsenbord en trackpad van de Pixelbook zijn absoluut de beste waar ik tot nog toe mee heb gewerkt. De manier waarop ze aanvoelen is ontzettend fijn. De trackpad is ook heel eenvoudig schoon te maken en blijft dezelfde gladheid behouden. Je hoeft niet te klikken, alleen tippen is voldoende.
Het enige nadeel zijn misschien de rubberen polssteunen die aan weerszijden van de trackpad liggen. Deze zijn na verloop van tijd niet meer van hetzelfde soort wit-grijs als in de originele staat.

Het scherm is zoals gezegd 12,3″ groot en heeft brede zwarte randen eromheen. De randen waren bedoeld om Pixelbook in tablet modus makkelijker te kunnen vastpakken. Op zich heb ik geen last van de randen, maar voor een high-end apparaat als deze hebben ze wel een beetje overdreven. Je raakt er gelukkig snel genoeg gewend aan.

De webcam op de Pixelbook is wel een tegenvaller. Het gaat hier om een 720p camera (ongeveer 1 megapixel) en ik had hier wel meer van verwacht. Uiteraard is het mogelijk om een losse USB webcam aan te sluiten zodat je wel de beschikking hebt over 1080p. De Pixelbook heeft geen camera op de achterkant.

Prachtig High-End apparaat

Samengevat is de Google Pixelbook een prachtig high-end apparaat waar iedere Chromebook gebruiker echt gelukkig van wordt. Heb je een Pixelbook nodig? Nee absoluut niet. Veel gebruikers kunnen dezelfde ervaring al krijgen met de Samsung Chromebook Plus of de Asus Flip C302CA. Deze kosten ook meteen de helft minder dan een Pixelbook die in Nederland verkocht wordt voor € 1.200.

De Pixelbook is echt gemaakt voor een specifieke markt: iemand die een Chromebook overal voor wil gebruiken en die bereidt is om hiervoor het bedrag te betalen om het beste product van Google te kopen. Het is echt een hele aparte ervaring om het dunste, snelste, beste toetsenbord en trackpad apparaat in handen te hebben. Zodra je de Pixelbook tevoorschijn haalt worden de vragen rondom je al gesteld.

Similar Posts

One Comment

  1. Ik heb voor 300 euri onlangs een vergelijkbare? ASUS ChromeBook/tablet gekocht, mijn oude HP11 werd toch wel veel te traag. Dat apparaat is net iets minder high end (4Gb geheugen, een pixelbook heeft 8Gb) en minder opslag vermoed ik, maar ik gebruik mijn ChromeBook dan ook als “erbij”. Heerlijk mobiel, snel, altijd up2date, en nu de PlayStore-apps en straks Linux-apps ook gebruikt kunnen worden, wordt het enkel mooier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.