Review Polar Ignite, goed sporthorloge voor de casual sporter

Polar zou je kunnen kennen van de hartslagbanden op de sportschool. Dit merk heeft ook een groot assortiment sporthorloges. Wij testen de nieuwe Polar Ignite.

Polar

Waar de smartwatches nog steeds aan het worstelen zijn om echt vaste grond onder de voeten te krijgen doen de sporthorloges het nog steeds goed. Een echt sporthorloge heeft maar twee functies, de tijd weergeven en je work-out registreren.

Polar Ignite voorzijde

Ik loop twee keer per week hard, dus ik beschouw mijzelf als een sporter. Toch weet ik dat er boven mij nog een level zit met mensen die het sporten als een ‘way of life’ beschouwen. Polar ziet deze verdeling ook en daarom hebben ze de markt verdeeld in segmenten. Voor elk van deze segmenten heeft Polar een product ontwikkeld. En zo is de Polar Ignite van de tekentafel in de winkels terecht gekomen.

Polar Ignite

De Polar Ignite is een product voor de sporter die een paar keer per week een sportschool bezoekt, op de fiets klimt of de hardloopschoenen aantrekt. Hij of zij richt zich niet op een enkele sport maar doet er verscheidene en dan vooral voor het plezier.

Dat zie je ook gelijk af aan het design van het apparaat. Het heeft een meer modische uitstraling. De kast is dunner dan de Polar Vantage en heeft een neutralere uitstraling.

De kast is rond en gemaakt van metaal met een mat zwarte kleur voorzien van een kunststof band. De kast is ook in een metalen kleur beschikbaar. Deze band is in verschillende kleuren te verkrijgen, dus je kunt “mix and matchen” met je outfit. Aan de linkerkant zit een knop die het beeldscherm aanzet en keuzes in het menu kan bevestigen door een enkele klik of een longpress (lang drukken).

Polar Ignite knop aan de zijkant

Aan de achterzijde zit een hartslagmeter die ontzettend accuraat is. Tenminste dat beweert Polar. Tijdens de presentatie wist men ons te vertellen dat de data van Polar net zo exact of nog exacter is dan die van het ziekenhuis. Door de jaren heen heeft het bedrijf de technologie van de hartslagband geperfectioneerd en naar de verschillende horloges gebracht.

Polar Ignite aan de achterzijde

Er zitten 4 sensoren aan de achterzijde die door middel van licht je hartslag kunnen bijhouden. Nadeel daarvan is dat je soms in het donker het groene schijnsel kan zien. Dat is tijdens het sporten natuurlijk geen probleem maar wel wanneer je in bed ligt. Dat laatste komen we later op terug.

Accu

Smatrtwatches en dergelijke staan er niet bekend om dat ze lang meegaan wat betreft de accu. Neem een Samsung Galaxy Watch en dat weet je dat je eigenlijk elke dag aan de lader moet. Dat is gelukkig niet het geval met de Polar Ignite. In mijn testperiode van een maand moest ik gemiddeld na 4 dagen weer even naar de lader. Het horloge geeft zeer snel een waarschuwing af aan de gebruiker wanneer de accu een kritisch punt bereikt. In mijn ervaring kun je dan nog steeds een dag vooruit.

Gebruik van het horloge

Door middel van een druk op de knop aan de linkerzijde activeer je het beeldscherm. Door middel van een veegbeweging kom je bij verschillende informatiebronnen. Dit zijn datum, activiteit, hartslag, laatste workout, slaapprestatie, training. Elk van deze ‘hoofdstukken’ kun je inkijken door een keer op het beeldscherm te tikken. Klik je bijvoorbeeld bij activiteit op het scherm dan zie je hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel energie je verbrand hebt, en hoeveel van je geplande activiteiten je volbracht hebt. Dit wordt allemaal duidelijk weergeven op het scherm.

Je kunt met de Polar Ignite meer dan 100 verschillende work outs bijhouden. Van hardlopen, wandelen tot en met yoga. Ook zijn er verschillende indoor oefeningen bij te houden die je bijvoorbeeld in de sportschool doet. Twaalf van deze work outs staan als favoriet op je horloge en via de app kun je deze aanpassen.

Polar Ignite Serene

Er is nog een segment waar ik de aandacht op wil vestigen en dat is ‘Serene’. Deze functie is een ademhalingsoefening met de Polar Ignite. Iedereen die aan meditatie doet die zal het bevestigen, het helpt. Dit sporthorloge begeleid je door middel van een mooie visual in het tot rust komen van je lichaam en geest. Na het voltooien van de oefening geeft Polar je een score. Het helpt vooral bij het verminderen van stress. Mij hielp het ook bij slapeloosheid.

App

Natuurlijk hebben de smartwatches van Polar een app om al je data in bij te houden. De Polar flow app is te downloaden uit de bekende app-winkels van Android en iOS. Polar Flow heeft ook een website waar je de informatie kunt terug zien.

screenshots Polar Flow

Polar is heel erg goed in data en dat is te zien aan de app. Deze zit boordevol allerlei metingen. Dat is als fanatieke sporter natuurlijk fantastisch maar het zorgt wel voor een enorme onoverzichtelijke app. Hij doet erg gedateerd aan en je wordt overrompeld door de hoeveelheid informatie die tot je komt.

website Polar Flow

Hier ligt nog wel een grote taak voor het bedrijf. De gebruiksvriendelijkheid van de app moet absoluut omhoog. Ik merk dat ik zelf de info uit Strava haal (die automatisch synced met polar). Wil je de data echt op je gemak bekijken dan ga je naar de website op je laptop. Daarbij moet je wel even de tijd nemen om het te begrijpen maar het zal je wel helpen om je eigen ‘fitheid’te begrijpen.

Wel, maar ook geen smartwatch

We zien wel een groot verschil met de smartwatches van bijvoorbeeld Huawei en Samsung. Deze merken besteden iets meer aandacht aan het ontwerp van de software en het design van het horloge zelf. Bij Polar vinden ze dat het vooral functioneel moet zijn.

Hoewel je een Polar hier niet voor koopt kun je wel notificaties ontvangen op je horloge. Je voelt een klein trilling en er verschijnt een rood bolletje op het scherm. Door omhoog te vegen kun je de notificatie verkort lezen. Een klik op de tekst geeft je de lange versie. Er staat zelfs een button reply onder, maar die opent alleen de app op je smartphone. Vanaf de Polar Ignite kun je niks antwoorden. Je kunt overigens wel voor een andere watch face kiezen. Niet dat er veel keuze is, want je kiest tussen digitaal en een wijzerplaat.

Ondanks dat het geheel erg duidelijk is valt er ook nog wel wat te ‘ klagen’. Het moet gezegd worden dat het OS vreselijk langzaam is. Je kunt de schermtransities zien en er zit soms flink wat lag in de response van het scherm en dat is best jammer. Voor het sporten zul je er geen hinder van ondervinden maar het is wel jammer.

Naast ‘lag’ (langzaam reageren) in het OS ervaar ik ook dat het aangaan van het scherm door je pols naar boven te bewegen te lang duurt. Vooral tijdens het hardlopen is dat vervelend. Wanneer je snel op het scherm van het horloge wil kijken tijdens bijvoorbeeld het hardlopen beweeg je je pols naar boven. De sensor zal dit registreren en het scherm zal aangaan. Alleen de tijd tussen de arm naar boven bewegen en het scherm dat aangaat is te lang. Vooral tijdens het lopen raak je snel in on balans wanneer je te lang naar je pols moet kijken.

Wanneer je in bed ligt moet je niet vergeten je scherm te vergrendelen. Deze ‘niet storen’-functie kun je vinden door vanaf bovenaan het scherm naar beneden te vegen.

Conclusie

Wanneer je alle functionaliteiten en gegenereerde data van deze smartwatch gaat beschrijven dan zijn we nog wel even bezig. Ik heb dit product bekeken als de ‘normale’ sporter. In die hoedanigheid zul je een aantal van deze zaken niet, of niet vaak gebruiken.

Hoewel ik kritisch ben moet ik zeggen dat ik het horloge een maand lang met heel veel plezier heb gebruikt. Mij gaf het inzichten in mijn sporten en ook vooral in het slapen. Slaap is enorm belangrijk voor je gezondheid, de Polar Ignite houdt dit goed bij en geeft je die inzichten die je nodig hebt.

De Polar Ignite kost € 199,00 en is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue, MediaMarkt en veel offline winkels in de grote steden.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.