reMarkable review

Schrijven op digital paper met de reMarkable tablet

Al enige tijd probeer ik zoveel mogelijk papierloos te werken. Dat gaat soms goed, soms wat minder. Waar ik heel veel moeite mee heb zijn het bijhouden van notities. Ik maak bijvoorbeeld gebruik van het Bulletjournal principe, maar dat is op papier. Daar is nu verandering in gekomen met de reMarkable: een tablet waar je op schrijft alsof het papier is.

reMarkable in het kort

De reMarkable tablet is een succesvolle kickstarter project uit 2017. Het is een tablet met een e-ink scherm en een eigen stylus. Het apparaat van 10 inch vervangt alle losse papiertjes die je gebruikt om notities op te maken. Het e-ink scherm heeft net als echt papier geen backlight en daarom is het ook erg rustig voor je ogen.

Naast het maken van notities, kun je ook pdf-en ebooks op de reMarkable plaatsen. En anders dan een gewone e-reader, kun je met deze tablet wel notities maken in het document of boek!

Wat kun je met de reMarkable?

De reMarkable is echt bedoeld om al je notitieboeken en losse blaadjes te vervangen. Dat kun je doen door in één notitieboek te schrijven, maar je kunt ook voor ieder project, klant of idee een nieuw notitieboek maken. Ook is het mogelijk om al deze notities binnen aparte folders te bewaren. Dankzij de wifi-verbinding en je reMarkable cloud account zorgt het apparaat ervoor dat je documenten ook meteen gedigitaliseerd zijn.

Hier kun je de Remarkable kopen

Je hebt met de reMarkable de keuze uit meerdere pennen, potloden en één stift. De kleuren zijn beperkt: je kunt kiezen uit één van de 16 tinten grijs die de tablet biedt. De pen is geoptimaliseerd voor de reMarkable en heeft een punt die slijt. Dat betekent dat je op een bepaald moment een nieuwe punt (10 stuks meegeleverd bij eerste aanschaf) in je pen moet zetten. Er zijn ondertussen al heel veel ervaringen geschreven over eventueel andere pennen die misschien wat goedkoper zijn dan het origineel.

De reMarkable en de pen zijn drukgevoelig. Hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om net als een potlood een veld in te kleuren. Je kunt kiezen uit vellen met lijntjes, puntjes, ruitjes en zelfs voor Cornell-notitieblokken. Een papierennotitieboek zou slechts één vorm voorbedrukt papier hebben, dat probleem heb je dus niet meer met de reMarkable.

De tablet is kaal: je kunt niet op internet browsen of op je social media accounts. Het is echt alleen bedoeld om op te schrijven en van te lezen.

Is de reMarkable een aanrader?

Persoonlijk heb ik heel lang getwijfeld of ik een reMarkable nodig had. De tablet kost op dit moment €499. Voor dat bedrag kun je nogal wat notitieboeken van Leuchtturm kopen en een aantal mooie pennen. Maar dan heb je dus nog steeds je notities niet digitaal.

In de weken dat ik de reMarkable nu heb merk ik natuurlijk enorm veel verschil in het papierverbruik. Het is nagenoeg nihil geworden voor notities. Het schrijven op de tablet is echt ge-wel-dig. Er is geen vertraging in het overbrengen van de tekst, dat was ik bijvoorbeeld gewend bij het schrijven met een stylus op mijn android tablet en chromebook. Je handpalm op de reMarkable leggen heeft ook totaal geen invloed bij het schrijven. Bij vergaderingen kan ik een notitie maken en deze als pdf of png emailen naar mezelf of anderen.

De accu gaat ongeveer 2 dagen mee, papier had daar geen problemen mee. Maar tegenwoordig zijn we dat opladen van alle devices ook al gewend.

Het is zelfs mogelijk aantekeningen via de AI knop om te zetten naar getypt tekst, en het resultaat is zelfs in het Nederlands erg goed. Hoewel ik dit laatste nog niet veel heb gebruikt.

Het is enorm eenvoudig om in een bestaand notitieboek nieuwe bladen tussen de bestaande in te voegen. Ook is het nu heel eenvoudig om bepaalde pagina’s te kopiëren of zelfs uit een notitieboek te halen en in een ander notitieboek te plaatsen. Dit komt allemaal door de vele updates die het team achter reMarkable plaatsen. Deze ontvang je over-the-air.

Door gebruik te maken van de app kan ik alle notities die ik heb gemaakt op mijn telefoon, android tablet en computer altijd lezen, ook als ik de reMarkable niet bij me heb.

Minpunt

Waar de tablet in tegenvalt op dit moment is het feit dat je alleen een heel notitieboek als pdf kunt e-mailen. Niet één enkele pagina. Maar daar is met een work-around een oplossing voor. Ook is de tablet niet heel erg fijn als e-reader. Mijn Kobo werkt dan veel sneller en dankzij de backlight kan ik ook in het donker lezen. Zoals gezegd heeft de reMarkable geen backlight. Afgezien van de backlight is het andere een software probleem, wat misschien in de toekomst wel opgelost gaat worden.

Als laatste opmerking is het niet mogelijk om binnen de geschreven teksten te zoeken naar notities. Het zoeken werkt alleen op de namen van de notitieboeken. Misschien dat dat ooit nog verandert, maar ach, op papier kon je ook niet zoeken op tekst 😉

Ik had het niet verwacht, maar ook ik ben helemaal om met deze reMarkable. Het draagt in mijn geval er echt aan bij om veel minder papier te gebruiken. Losse éénmalige notities die straks toch weer de papierbak ingaan is dankzij de reMarkable verleden tijd.

Similar Posts

6 Comments

  1. Fijn stukje achtergrond info! Welk type lettertype hebben jullie gebruikt? Leest heel clean en overzichtelijk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.