Bij storing 112 is de rijksoverheid afhankelijk van…WhatsApp?

Gisteren was een bijzondere dag. Niet alleen omdat iemand de 11 stedentocht zwom maar ook omdat er een grote storing was bij KPN waardoor ook het alarmnummer niet meer werkte.

WhatsApp redt de overheid

Een grote storing op het netwerk van KPN zorgde voor veel ellende. Niet alleen konden heel veel mensen niet bellen maar ook de noodnummers 112 en 0900 8844 lagen plat.

Het eerst is vervelend maar noodnummers die niet werkten zijn gevaarlijk. Grote paniek bij vrijwel iedereen die iets met een hulpdienst te maken heeft. Brandweerkazernes werden bemand, agenten gingen de straat op en ambulances posten op strategische punten.

Ander nummer voor 112

Het duurde meer dan een uur voordat er een noodnummer werd afgegeven. Eerst werden er noodnummers per regio afgegeven waarna er eindelijk een algemeen vervangend noodnummer werd gedeeld via een NL Alert.

live locatie delen op WhatsApp

Naast het feit dat men eerst het WhatsApp-nummer van de Telegraaf deelde viel het mij op dat er over WhatsApp gespoken werd. Onze hulpdiensten vertrouwen in nood op de diensten van een commercieel bedrijf in bezit van Facebook. Een bedrijf waarvan we (zonder bewijs) zeker weten dat ze de data van WhatsApp gebruiken om geld te verdienen.

Bijzonder

Nu weet ik dat in nood alles geoorloofd is want mensenlevens en dierenlevens gaan voor, maar dat we zo afhankelijk zijn van een messenger vind ik bijzonder.

Bijzonder omdat het de kracht laat zien van die kleine app die van niets zo ontzettend groot is geworden. Ook bijzonder omdat er blijkbaar geen enkele andere app of dienst is die ook maar in de buurt kan komen van deze dienst. Het meest bijzondere is nog wel dat de overheid vertrouwt op een dienst van een commercieel bedrijf dat ook nog eens een monopolie heeft binnen deze sector.

Algemeen netwerk

Dit versterkt mijn mening dat er een algemeen protocol moet komen voor messengers. We hebben ook een algemeen netwerk voor 4G en straks 5G waar iedereen op kan bouwen. Dat kunnen we toch ook verzinnen voor de messengers? Een techniek dat door een soort consortium beheert wordt. Daar kunnen dan alle bedrijven hun apps en extra technieken op bouwen.

Op deze manier is iedereen altijd te bereiken en niet afhankelijk van een bepaalde messenger van een bedrijf. Wellicht ligt hier een kans voor Google Chat?

Photo by Thomas Jensen on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.