5G kabels

5G, de vijf meest voorkomende fabels ontkracht

Het zoemt alsmaar harder rond. 5G komt eraan. Alhoewel deze technologoe duidelijk veel voordelen biedt ziet niet iedereen (ondergetekende ook niet) de directe voordelen voor de consument. Volgens het Ericsson Consumerlab is dat allemaal niet waar. 5G heeft alleen maar voordelen.

Ericsson ConsumerLab

Ericsson is een groot bedrijf dat net als Huawei goed is in netwerktechnologie. De komende uitrol van de nieuwe 5G-netwerken is erg belangrijk voor dit soort bedrijven. Het betekent veel werk en omzet.

De publieke opinie is nog niet helemaal om wat 5G betreft. Grofweg vatten ze de bezwaren in de volgende 5 punten samen:

  1. 5G biedt consumenten op de korte termijn geen voordelen.
  2. Er zijn geen echte use-cases voor 5G, net zoals dat er geen prijsvoordeel is op 5G.
  3. Smartphones worden de ‘silver bullet’ voor 5G: de magische, enige oplossing voor het leveren van vijfde generatie diensten.
  4. Huidige gebruikspatronen zijn ideaal om de toekomstige 5G-vraag te voorspellen.

Ericsson heeft een groot onderzoek gehouden om de bovenstaande bezwaren te weerleggen. We hebben de twee belangrijkst er even uitgelicht.

5G biedt consumenten op de korte termijn geen voordelen

Volgens het onderzoek van Ericsson is dat niet waar. Consumenten in grote dichtbevolkte steden willen graag meer capaciteit omdat deze op 4G niet toereikend is. Daarna willen consumenten meer en een betere keuze in het breedband-aanbod.

Download het onderzoek hier

Daarnaast zegt de helft van de smartphonegebruikers in Korea en Australië dat de snelheden te laag zijn van het 4G-netwerk. Hoe dat staat met de Europese gebruikers weten we niet.

Er zijn nog geen situaties waarin men 5G kan of wil gebruiken of daar extra geld voor over heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de ondervraagden denkt dat deze situaties zich snel zullen aandienen. Daarom zien ze de komst van 5G wel zitten.

In de Verenigde Staten zijn veel ‘cord cutters’, consumenten die hun kabel aansluiting willen opzeggen en alles via 5G willen streamen.

Lees ook: T-Mobile weer de snelste in de netwerktest

Men heeft 20 tot 35% meer over voor een 5G-verbinding maar verwacht er dan ook wel nieuwe apps en diensten voor terug. Zo zou men in Zuid-Korea graag via VR willen winkelen.

Wat is waarheid?

Het onderzoek van Ericsson is met de beste intenties uitgevoerd. Het is natuurlijk wel zo dat behoefte van regio tot regio anders is. Natuurlijk wil je een snellere verbinding wanneer je in een overbevolkte stad woont. Daarintegen zijn er ook genoeg locaties waar de capaciteit van 4G nog ruim voldoende is.

5G komt, of je het nu wil of niet

Uiteindelijk zullen de Ericssons en Huaweis van deze wereld aan het langste eind trekken. 5G komt eraan en dat houden we niet tegen.

Als consument zul je als eerste flink in de buidel moeten tasten. Want deze dure netwerken betalen zich niet vanzelf. Dat komt allemaal op jou neer.

Bron: Onderzoek

Photo by John Barkiple on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.