Twin towers

9/11, vandaag precies 16 jaar geleden

Vandaag is het 11 september in de Amerikaanse datumnotatie 9/11. Een datum die over heel de wereld nog heel erg lang in de herinnering zal blijven als de dag van de aanslag op de Twin Towers en het Pentagon. Vandaag precies 16 jaar geleden om 14.46 Nederlandse tijd boorden twee passagiersvliegtuigen zich in de twee torens van het World Trade Centre in New York.

9/11

Het is een van de momenten in de historie waarvan vrijwel iedereen nog weet waar hij was. Een serie aanslagen die een donkere periode in de wereldgeschiedenis in gang hebben gezet. De daders zijn bij de aanslag om het leven gekomen, de organisatie Al-Qaeda heeft met Bin Laden zijn kopstuk en financierder verloren er New York heeft het gat van de Twin Towers gevuld met een monument.

Maar de gevolgen van deze terroristische aanslag beinvloeden ons dagelijks leven nog elke dag.

Twin Towers

Het complex van de Twin Towers was 7 gebouwen groot. Maar de twee torens van meer dan 400 meter hoog waren de twee blikvangers van het World Trade Centre. De twee gigantische pilaren bepaalden het gezicht van New York en waren op dat moment de twee hoogste gebouwen in de wereld.

De terroristen kaapten twee passagiersvliegtuigen en gebruikten deze als wapen om de twee gebouwen neer te halen. Daarmee maakten ze daarmee het symbool voor het, in hun ogen, kapitalistische Amerika kapot. De Twin Towers bood onder andere ruimte aan heel veel kantoren en er werkten duizenden mensen. Daarvan vonden we 2996 de dood en raakten er 6000 gewond.

Herdenking

Op de plaats waar ooit iets meer dan 16 jaar geleden de twee machtige gebouwen stonden staat nu een memorial. De beide torens zijn nu vervangen door twee watervallen met daarom heen een muur waarop alle namen van de slachtoffers van deze dag staan gegraveerd.

9/11 Memorial

De twee locaties zelf zijn weer omringd door heel veel bomen. Bezoekers ervaren in het park de emotionele lading die deze plek heeft.

Complottheorieën 9/11

Niet iedereen gelooft dat de Amerikaanse regering vrijuit gaat bij deze aanslagen. Er zijn talloze complottheorieën die rondzwerven op het internet die beweren dat de Amerikaanse regering op een of andere manier betrokken is geweest bij de aanslagen.

Zo zouden de aanslagen gebruikt zijn om militaire budgetten te verhogen, de bewegingsvrijheid van de burgers te beperken en oorlog te kunnen voeren in Afghanistan. Men heeft onder andere twijfels over het rechtstandig instorten van de twee toren. Onder andere brandweermannen hebben volk voor de instorting explosies gehoord. Er is ook twijfel over het gegeven dat de brand de metalen constructie heeft verzwakt. Kerosine brand niet heet genoeg om staal te doen smelten, het verzwakt de constructie wel.

Geen enkele van deze complottheorieën zijn ooit bewezen, maar nog steeds geloven veel Amerikanen dat de regering op welke manier dan ook betrokken is geweest.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.