AI

AI van Google is beter in het vinden van borstkanker dan een dokter

Kunstmatige intelligentie (AI) is een belangrijke techniek in onze smartphones tegenwoordig. Merken als Huawei maken voegen deze techniek toe aan hun modellen om bijvoorbeeld de camera nog beter te maken. Ook op andere gebieden kan kunstmatige intelligentie van belang zijn.

AI van Google

Zoekgigant Google besteed ook veel tijd en geld aan het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie. Doet doen ze niet alleen voor hun producten zoals Android en de zoekmachine maar ook voor de gezondheidszorg. De verbeteringen in het onderzoek naar borstkanker door gebruik te maken van AI laat zien hoe belangrijk deze ontwikkeling is.

borstkanker
borstkanker

Bij het constateren van borstkanker bij een vrouw is het van belang snel een behandelplan op te stellen. Welk behandelplan dat is hangt of van het feit of de kanker al uitgezaaid is naar de lympfeklieren. Doktoren moeten onder tijdsdruk foto’s van het probleemgebied beoordelen om vast te stellen of de kanker de lympfeklieren bereikt heeft. Onderzoek toont aan dat slechts in 38 procent van de gevallen de arts in kwestie een juiste keuze maakt. Dat komt niet door de onkunde van de arts maar door de tijdsdruk en de beperkte middelen waar ze over beschikken.

Google heeft een systeem ontwikkeld welke gebruik maakt van kunstmatige intelligentie die de doktoren kunnen bijstaan bij de diagnose. Lyna, zoals het systeem heet, is zo ver door ontwikkeld dat foto’s met een 99% accuratie beoordeeld kunnen worden. Tegenover de 38% van de doktoren zelf is dat een geweldige verbetering. Het systeem kan de probleem gebieden aangeven en zien of de kanker is verspreid naar de lympfevaten. Hiermee kan de arts in kwestie zich concentreren op het maken van het behandelplan en wordt daarmee belangrijke tijd gewonnen. Hiermee is de kans dat een patiënt succesvol behandeld kan worden alleen maar groter. Dit heeft als uiteindelijk resultaat dat meer mensen deze ziekte overleven.

Bron: BGR

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.