Wat is Bitcoin

Hoe overleef je de komende Bitcoin Hard Fork splitsing voor beginners

Er komt weer een nieuwe Bitcoin splitsing en dit keer is dat op 25 oktober aanstaande. De Hard Fork zoals ze dit noemen zal ervoor zorgen dat er een nieuwe cyrptomunt zal onstaan: Bitcoin Gold. Dit is een versie van de Bitcoin die vriendelijk is voor de GPU van de computer. Het Bitcoin Gold netwerk zal dan op 1 november live gaan.

Dit is niet de eerste keer dat de Bitcoin een splitsing meemaakt. In het verleden zijn bij vorige Forks (splitsingen) de munten Litecoin, Bitcoin Plus, Bitcoin Dark en onlangs nog Bitcoin Cash ontstaan.

Het goede en het slechte nieuws

Het goede nieuws is dat iedere Bitcoin die op dat moment bestaat één op één wordt gekopieerd naar de nieuwe blockchain die samen met Bitcoin Gold ontstaat. Dit betekent dat je na de Fork voor iedere Bitcoin ook een Bitcoin Gold ontvangt na de Fork.

Het slechte nieuws is dat een Fork een lastige en zeer risicovolle zaak is. Wanneer je niet oplet, kun je zomaar je vermogen dat je hebt opgebouwd verliezen.

Geld verliezen met Bitcoin

Voor 25 oktober

Een blockchain splitsing is een risico volle situatie. Op het moment dat de Fork zich voltrekt kunnen we cyberaanvallen plaatsvinden om de nieuwe Blockchain aan te vallen. Dit zou kunnen betekenen dat de nieuwe Bitcoin geen waarde krijgt. Maar ook de oude Bitcoin versie kan hierdoor ineens in waarde dalen. Daarom is het van belang dat je niet meer Bitcoins in bezit hebt dan je in geld wilt verliezen (mocht dit gebeuren).

Ben je van plan je Bitcoins aan te houden, dan is het aller aller allerbelangrijkste: de controle over de privé sleutels. Deze moet JIJ in je bezit hebben.

Privé sleutels zijn niet je wachtwoorden. Een wachtwoord zorgt dat je toegang krijgt tot een dienst (denk aan een online wallet of bitcoin beurs). Privé sleutels zijn de werkelijke coderingen die aangeven hoeveel vermogen (Bitcoins) je hebt op het Blockchain netwerk. Zo lang je deze sleutels hebt, in een Bitcoin Wallet, kun je altijd je vermogen aanspreken.

Om je privé sleutels veilig te stellen kun je gebruik maken van een Wallet. Een aantal voorbeelden zijn bijvoorbeeld een papieren Wallet of een Wallet op je computer. Maar nog beter zijn de hardware Wallets zoals bijvoorbeeld een Nano Ledger of een Trezor.

Sleutels Bitcoin

Je Bitcoins op de beurs laten staan is niet verstandig. Op dat moment heb je namelijk geen controle over de privé sleutels. Die zijn in bezit van de beurs. De beurs zal natuurlijk van alles doen om de veiligheid te garanderen, maar dit lukt ze niet altijd. Mt.Gox is een voorbeeld van een beurs die door een online hack veel Bitcoins van gebruikers is verloren en daardoor failliet is gegaan.

Daarnaast is het nooit zeker wat een beurs met een Fork doet. Wanneer zij niet voorbereiden op een Fork of de nieuwe munteenheid ondersteunen, kan het zomaar zijn dat jij geen nieuwe munten ontvangt. Daarom is een offline wallet de beste beslissing.Op en mogelijk zelfs vlak na 25 oktober

Wanneer Miners beslissen om voor Bitcoin Gold te gaan, zal deze nieuwe munt een leven krijgen. Dit is al gelukt met Litecoin en Bitcoin Cash. Omdat de Fork nogal wat veranderingen met zich meebrengt kan het zomaar zijn dat bepaalde ontvangst adressen niet juist werken. Of dat er per ongeluk met de Bitcoin Gold wordt betaald in plaats van de oude Bitcoin. Dit zou kunnen betekenen dat je transacties verloren raken.

Daarom is het aan te raden om op 25 oktober en in de dagen erna de kat uit de boom te kijken. Het is niet duidelijk wat de prijs van de Bitcoin zal doen en omdat adressen verwarrend kunnen zijn, is het verstandig om niet te handelen of te betalen met Bitcoin. Ook ontvangsten moet je even uitstellen.

Hoe krijg ik Bitcoin Gold voor iedere Bitcoin?

Zoals met Bitcoin Cash zal iedereen die een Bitcoin heeft voor 25 oktober automatisch een Bitcoin Gold krijgen in de verhouding 1 op 1. Dus heb je 100 Bitcoins, krijg je ook nog eens 100 Bitcoin Gold.

Het is nogmaals van belang dat je de privé sleutels van de Bitcoin in bezit hebt. En dat doe je dus door je Bitcoins op een wallet op te slaan. Momenteel zijn er geen wallets die klaar zijn voor de Bitcoin Gold. Hoogstwaarschijnlijk zal dit pas na de Fork gebeuren.
Ook zullen op dat moment diverse websites een omrekenservice aanbieden waardoor je je Bitcoin Gold kunt claimen.

Let op dat je niet “zomaar” iedere website vertrouwt hierin, je kunt zomaar je Bitcoins verliezen.

Wat is nu die Hard Fork?

Blockchain is een database wat bestaat uit knooppunten. In het geval van Bitcoin zijn dit decentrale knooppunten. In deze database staan alle transacties in Bitcoin, met daarbij ook de goedkeuringen in blocks, en iedere block is gelinked aan de vorige zodat de database onvergankelijk is.

Iedere blockchain wordt geprogrammeerd met unieke eigenschappen die worden bepaald door de functie en door de vraag uit de markt. Om deze eigenschappen te kunnen veranderen in de software vindt er een Fork plaats. Wanneer een bepaald block bereikt wordt, wordt er een nieuwe blockchain gestart met een identieke database van de vorige (daarom krijg je ook een nieuwe munt voor iedere oude munt die je hebt). De aanpassingen en upgrades aan de software zorgen dat er twee blockchains ontstaan, in dit geval dus de Bitcoin en Bitcoin Gold.

Wanneer Miners ervoor kiezen om beide blockchains te onderhouden, zullen beide munten vanaf dat moment een eigen leven gaan leiden. En dit is augustus bijvoorbeeld gebeurd met Bitcoin en Bitcoin Cash.

Samengevat

Het kan zijn dat je dit een Too Long Didn’t Read artikel vond. Dat kan, daarom vatten we de belangrijkste zaken voor je nog een samen:

  1. Zorg dat je je privé sleutels in bezit hebt!
  2. Ga geen transacties aan tijdens of vlak na de Fork

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.