Bitcoin

Bitcoin stijgt met $500 in Turkije, Ethereum met $50 terwijl de Turkse Lira keldert

De koers van de Bitcoin is op dit moment $7.150 ten opzichte van de Turkse munt bij één van de grootste crypto beurzen in Turkije. De wereldwijde prijs voor de Bitcoin staat op $6.500.

Bitcoin vs Lira

BTCTurk heeft behoorlijke handelsvolumes gehad in de afgelopen 24 uur. Een aantal van de crytpovaluta waarin gehandeld kunnen worden is een volume van $11 miljoen al behaald. Allemaal tegen hogere prijzen dan momenteel over de rest van de wereld geldt.

Zelfs de Tether, wat gezien wordt als de vervanging van de dollar, wordt verhandeld tegen $1.15 op de Turkse beurs. Ethereum (ETH) ligt met $400 boven de wereldprijs van $360.

Interessant genoeg, terwijl er een USDT (Doller/Tether) handelspaar is, blijven de hoge prijzen. Dit kan komen omdat arbitrage van de cryptovaluta zeer lastig kan zijn of omdat de prijzen pas onlangs zo zijn gestegen. Arbitrage is het goedkoop inkopen op de ene beurs en verkopen tegen een hogere prijs op een andere beurs. Veel beurzen gaan dit fenomeen ook tegen door enkel handelaren uit de regio of het land toe te laten op de beurs.

Een andere Turkse beurs, Paribu, welke alleen de Bitcoin/Turkse Lira verhouding laat zien, heeft een handelsvolume van $7.5 miljoen aangetikt. De prijs van de Bitcoin staat op $7.050 op deze beurs. Dit kan betekenen dat dit niet een enkele beurs treft, maar een landelijk fenomeen is. Waarschijnlijk wordt de hoge stijging veroorzaakt door de enorme daling van de Turkse Lira.

Zoals verschillende media al melden is de Turkse Lira wederom met bijna 20% gedaald ten opzichte van de dollar, van 5 Turkse Lira tot 6,50 Turkse Lira.

Deze daling is al enige tijd aan de gang, waarbij het weer oplaaide in juli nadat de Turkse Premier Erdogan de minister van financiën verving. De situatie bleef even onder controle, maar nu de koers lijkt nu de dalen door de Amerikaanse sancties tegen Turkije.

De sancties zijn het gevolg van arrestatie van de Amerikaanse pastoor Andrew Brunson. Brunson wordt ervan beschuldigd een volger te zijn van Gülen. De islamitische geestelijke Gülen wordt verantwoordelijk geacht voor de couppoging in 2016, sinds 1999 woont hij in Amerika.

Brunson, die de afgelopen 23 jaar in Turkije woonde, is na de couppoging gearresteerd vanwege verdenking voor betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep. Afgelopen 25 juli werd zijn gevangenisstraf omgezet in huisarrest.

Waarschijnlijk is dit één van de redenen geweest waarom er weer aandacht werd gelegd op de pastoor, maar er kunnen ook geopolitieke overwegingen zijn terwijl Turkije zich schijnbaar richt op naar een regionale macht.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.