oplichting

Elon Musk stapt in de cryptocurrency? zo word je opgelicht met Bitcoins

Elon Musk heeft zojuist aangekondigd zijn werk bij Tesla te verminderen zodat hij zijn aandacht kan vestigen op een totaal nieuwe Bitcoin Tech Startup die de wereld dramatisch gaat veranderen. Meer dan Tesla! Zo kopt het artikel in die ik vandaag tegenkwam via deze url.

De realiteit!

Zo op het eerste gezicht wordt je natuurlijk meteen getrokken door de titel. En als je je dan ook nog beseft dat het om een CNN Tech pagina gaat. Dan moet het wel goed zijn toch? Helaas….
Het logo links boven mag dan wel van CNN zijn, maar het adres wat start met benewmoney.com is dat absoluut niet. We hebben het hier dus over een echt nep-nieuws bericht.

eenvoudig zelf handelen in digitale valuta

Waar rook is, is meestal ook vuur en dat geld ook voor deze website. Want het betreft niet alleen een nep-artikel, maar het verwijst ook naar een oplichting met Bitcoin Profit [alle links op de website werken gelukkig niet meer]. Je wordt doorverwezen naar een site waarin je gouden bergen worden beloofd, ‘maar je moet wel snel zijn want dit is je aller laatste kans is om in te stappen’.

Lees ook : Bitcoins en de Belastindienst

Waar moet je op letten?

Criminelen die via nep-sites en e-mails software op je computer installeren om zijn zo oud als het internet zelf. Waar moet je op letten om dit te voorkomen.

Malware oplichting

Malware oplichting bestaat al heel lang, maar in deze vorm gaat het malware programma opzoek naar de wallet-adressen die op je computer staan. Is er een adres gevonden, dan wordt het adres op de achtergrond aangepast naar een wallet-adres van de oplichter. Zeker wanneer je adressen hebt opgeslagen is dit heel vervelend, want de overboeking van de waarde is altijd definitief.

Nep Bitcoin Beurzen

Bitcoins (en andere cryptovaluta) worden verhandeld op diverse beurzen. En dat maakt deze vorm van oplichting ook één van de eenvoudigste. Oplichters doen zich voor als legale bitcoin handelsbeurzen. Een bekend voorbeeld hiervan is het Zuid-Koreaanse BitKRX wat zich presenteerde als een legale handelsbeurs, In 2017 vond men uit dat het niet zo was.

Nep nieuws
Nep nieuws

Ponzi fraude

Een Ponzifraude is het slechtste woord dat een financieel expert ooit wil horen. De realiteit van deze vorm van oplichting is echt net zo erg als de klank van het woord. Bij Ponzifraude worden beleggingen aangeboden waarbij de uitbetaalde gelden worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Het voorgehouden rendement is heel hoog ten opzichte van een zeer laag risico.

Nep Bitcoin fraude

Een klassieker, maar niet te min heel fout, is het verkopen van nep-bitcoins. Een voorbeeld was de My Big Coin munt, deze site verkocht nep bitcoins. Heel eenvoudig maar doeltreffend. Begin 2018 heeft My Big Coin door middel van het verkopen van nep bitcoins investeerder voor ruim 6 miljoen dollar opgelicht. En natuurlijk hoort de site bovenaan dit artikel hier natuurlijk ook bij.

ICO fraude

Een doorn in het oog van menig investeerders tegenwoordig zijn de zogenaamde Initial Coin Offerings. In deze vorm wordt er een nieuwe munt of blockchain gestart. Sites worden gestart met daarachter de vermelding van whitepapers en ontwikkelteams. Investeerders kunnen dan vooraf al munten kopen, nog voordat deze zijn uitgegeven. Echter, zoals de term fraude al aangeeft, alles is nep. Er is geen team, de whitepapers zijn nep en de munt zal er nooit komen.

Zo koop je zelf valuta

Pump en Dump fraude

Deze vorm van fraude is niet per definitie gerelateerd aan cryptovaluta, maar in de huidige digitale wereld is het wel één van de vervelendste. Het idee is dat een groep investeerders (met veel geld) een bepaalde munt enorm veel aandacht geven (hypen). Dit zorgt ervoor dat de waarde van de munt stijgt (pump) en omdat de waarde van de munt nog relatief laag ligt, lijkt het erop dat je als koper weinig risico loopt. Zodra de munt de gewenste hoogte heeft bereikt verkopen (dump) de eerste groep investeerders hun munten en maken de investering te gelde. Wat overblijft is uiteindelijk waardeloos.

Hoe voorkom je opgelicht te worden?

Het is heel lastig hier een checklist voor te maken. Zeker de komende jaren zullen deze vormen van oplichting alleen maar toenemen (denk aan de diverse emails van banken die later nep bleken te zijn). Waarschijnlijk is de beste tip om niet alles voor waar aan te nemen en zelf alle informatie meteen nog eens na te zoeken. Check, check en dubbelcheck.

Photo by Tim Gouw on Unsplash

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads