Childish Gambino

Childish Gambino – This is America is een kunstwerk

De videoclip van Childish Gambino doet veel stof opwaaien in de Verenigde Staten en ook daarbuiten. De beelden zijn verwarrend en schokkend en bedoeld om de kijker wakker te schudden. Met bijna 100 miljoen views lijkt hij in ieder geval het bereik te krijgen dat dat voor nodig is.

Childish Gambino

Donald Glover een Amerikaanse komiek, acteur en muzikant die al een aantal jaren meedraait. Hij is te zien geweest in eigen producties maar ook in Saturday Night Live, de grootste zaterdagavond-show van de Verenigde Staten.

Childish Gambino
Childish Gambino

Childish Gambino is het muzikale alter-ego van Donald Glover en zijn meest recente track is er een die veel discussie veroorzaakt. Wanneer je de clip nog niet hebt gezien bereid   je dan voor op een mix van goede muziek en schokkende beelden die een aanklacht zijn tegen het Amerika van nu.

In de clip zien we de hoofdpersoon door een loods lopen. Een opeenvolging van gebeurtenissen moet de kijker schokken en laten nadenken. We zien een executie van een gevangene met een schot door het hoofd en later nog het neermaaien van een compleet kerkkoor. Na elke gruwelijke gebeurtenis danst de hoofdpersoon vrolijk verder alsof er niks gebeurd is.

https://www.youtube.com/watch?v=qfqVkEYQ1Ls

In de bovenstaande video heeft de Washington Post de verschillende lagen uit de video weten bloot te leggen. De manier waarop de hoofdpersoon danst, de executie van het kerkkoor het zijn allemaal verwijzingen naar de geschiedenis van Amerika of recente gebeurtenissen in het land. Zo verwijst de executie van het kerkkoor naar de schietpartij in een kerk in 2017.

Aanklacht

Deze video is een aanklacht tegen de manier waarop men in Amerika ,en daarbuiten, omgaat met het wapenbezit, de schietpartijen op scholen en in kerken, terrorisme en racisme. Wat de video van Childish Gambino zo sterk maakt is dat het niet naar anderen wijst maar kijkt naar zichzelf. Het pakt het probleem bij de strot en kiest daarvoor het medium waarmee je iedereen kan bereiken, muziek en media. Alleen al daarom is Childish Gambino – This is America een kunstwerk.

De clip heeft ondertussen de eerste mijlpaal van 100 miljoen views bereikt. Het lijkt daarmee in zijn missie te slagen, veel mensen bereiken en ogen openen. De vraag is of dat lukt, de snelle wereld waar hij zijn vraagtekens bij zet in de clip is ook de wereld die zijn clip bekijkt.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.