Chatbots overtake the world

Chinese Chatbots ontsporen en zijn anticommunistisch

Tencent is naast Facebook het grootste bedrijf ter wereld wanneer het gaat om chat-en social applicaties. Waarschijnlijk weet jij dat niet want Tencent is vooral actief op de Chinese markt. Twee bekende messengerapplicaties zijn WeChat en QQ. De laatste applicatie had onlangs een test met twee chatbots, en dat ging fout.

Baby Q en Little Bing

ChatBots zijn helemaal in. Het zijn karakters die in je messenger zoals Facebook messenger leven en bepaalde dingen voor je kunnen doen. Zo heeft Nozie in Telegram (@Nozie_bot) ook een eigen bot, deze stuurt je elk nieuw artikel in een chat toe.

Logo van QQ messenger
Het logo van de QQ chatapplicatie

In de Chinese chatapplicatie QQ had Tencent ook twee chatbots toegevoegd, Baby Q en Little Bing. Beide konden vragen beantwoorden over het weer, de tijd, nieuws en andere simpele zaken. Maar de gebruiker zou de gebruiker niet zijn wanneer er ook wat moeilijkere vragen werden gesteld, en daar ging het mis.

“There needs to be democracy!”

Via social media kwamen er steeds meer screenshots van conversaties met de twee chatbots naar buiten waarbij verrassende antwoorden werden gegeven. Zo werd er gevraagd of democratie goed of slecht is, daarbij antwoord de chatbot met “Er moet democratie zijn! Een antwoord dat in Europa geen stof doet opwaaien maar in een socialistisch land als China absoluut wel.
Naast dat de Chatbot blijkbaar een voorstander is van democratie twijfelt het ook aan het nut van de Communistische Partij. En dat vinden ze niet fijn.

Microsoft

Het mag duidelijk zijn dat Baby Q en Little Bing even niet aanwezig zijn in QQ. Want de bedrijven die deze bots gemaakt hebben moeten even wat regels code toevoegen. Overigens is een opvallend detail in deze zaak dat Microsoft een van de makers van de chatbots is. En Microsoft heeft zelf ook geen goede reputatie op het gebied van chatbots.

Tay

Tay was een experiment op Twitter van Microsoft. Het was de bedoeling dat Tay zou leren van de converstaties die ze had op het platform van Twitter. Hoe meer ze zou converseren, hoe meer ze zou leren en des te beter waren de antwoorden. Kan niks misgaan toch?

Hier had Micrsosoft geen rekening gehouden met de kracht van Twitter. De gebruikers slaagde erin om binnen 24 uur van Tay een Narcistische Nazi te maken die ook nog alle feministen wilde opruimen. Ook dit project was snel van het web weggehaald om niet meer terug te keren.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.