Cryptovaluta

Criminelen domineren niet langer in Bitcoin handel

Lilita Infante, agent van de amerikaanse narcotica afdeling, heeft deze bijzondere uitspraak gedaan omtrent het aantal transacties in Bitcoin. Ze geeft aan dat criminelen niet langer het gros van de handel en transacties domineren voor bijvoorbeeld witwassen van geld, belasting ontduiken en drugs. De boventoon wordt nu gevoerd door handelaren die speculeren op koerswinsten- en dalingen.

Veel meer legale activiteiten ten opzichte van criminele

Volgens Infante is de verhouding tussen legale en criminele transacties in de afgelopen vijf jaar omgeslagen. In een gesprek met Bloomberg geeft Infante aan dat voorheen illegale activiteiten de cryptovaluta overschaduwden. In 2013 was bijna 90% van de transacties gedaan voor illegale activiteiten.

HET VOLUME IS ENORM TOEGENOMEN, HET AANTAL TRANSACTIES EN DE WAARDE IN DOLLARS IN ILLEGALE ACTIVITEITEN IS GESTEGEN OVER DE JAREN, MAAR DE VERHOUDING IS AFGENOMEN. hET OVERGROTE DEEL VAN DE TRANSACTIES ZIJN VOOR PRIJS SPECULATIES

Cryptovaluta is het geld van het Dark Web

Cryptovaluta blijft het geld en eerste keus van de donkere kant van het web. Bitcoin werd  voor het eerst ontdekt door het “publiek” tijdens het Silk Road-onderzoek. Hier kwam het gebruik van digitale valuta in illegale praktijken volop in beeld.

digital criminal
Photo by Ari He on Unsplash

Volgens Infante gebruiken criminele organisaties cryptovaluta steeds vaker voor het witwassen van geld omdat het snel toepasbaar is en omdat volgsysteem ontbreekt. Daarmee zouden ze buiten schot blijven.

Laat ze alsjeblieft Bitcoin gebruiken!

Maar Infante is hier absoluut niet bang voor. Ze zegt zelfs:

Blockchain geeft ons juist heel veel hulpmiddelen en aanreikingen om specifieke personen te identificeren en op te sporen. Ik wil juist dat ze gebruik blijven maken van Bitcoin.

Ondanks de anonimiteit van transacties met cryptovaluta, blijft het mogelijk om de volledige transactie van begin tot eind te volgen. Bitcoin gebruikt hiervoor niet-aanpasbaar openbaar grootboek. Dus voor een narcotica brigade of welk ander justitiële afdeling wordt het eigenlijk een stuk eenvoudiger om geldstromen te volgen.

Monero en Verge richten zich daarom meer op privacy van de gebruiker en de geldstromen, maar omdat de verhandelbaarheid van deze munten minder is, worden ze ook liever niet gebruikt door criminelen. Zelfs wanneer criminelen deze munten gebruiken zijn ze toch weer te volgen en uiteindelijk te achterhalen. Goed nieuws wat ons betreft voor het gebruik van cryptovaluta.

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.