Cyberaanval tijdens openingsceremonie Olympische spelen

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische winterspelen in PyeongChang is er een cyberaanval gepleegd op de servers van de organiserende partijen van de spelen. Volgens het Zuid Koreaanse persbureau Yonhap is de aanval gepleegd op “niet kritische” systemen. Door de aanval vielen op internet aangesloten televisies uit in de persruimte en ook de officiële website van de spelen lag een tijd plat.

Cyber

Het is niet de eerste keer dat de Olympische spelen in PyeongChang de dupe werden van een cyberaanval. In de aanloop naar de spelen zijn er zeker 300 systemen geïnfecteerd door cyberaanvallen. Bij een van de aanvallen werden onbetrouwbaar gevaarlijk Word-documenten verstuurd die ervoor zorgde dat, na het openen van het document, de systemen werden geïnfecteerd.Zowel Rusland als Noord Korea worden verdacht van het inzetten van een aanval. Tijdens een van de aanvallen zijn er documenten gestolen en die worden gelinkt aan spionage activiteiten van Noord-Korea. Ook werden er documenten gelinkt die verbonden zijn aan een campagne gebruikt in Rusland

Hoewel het maanden kan duren voordat uitgezocht is wie er verantwoordelijk is voor de aanvallen is er volgens experts bewijs dat de aanvallen gelinkt kunnen worden aan een staat als Rusland of Noord-Korea, meldt The New York Times.Of dit klopt valt nog af te wachten. Aangezien er zoveel nationaliteiten en belangen vastzitten aan de Olympische spelen en ieder land zijn eigen infrastructuur kent zijn de spelen uitgegroeid tot een groot doel van tegenstanders. Ook in Nederland hebben er onlangs nog cyberaanvallen plaats gevonden. Zo konden klanten van ABM Amro, ING en Rabobank onlangs geen gebruik maken van de online-diensten van de banken. ABN Amro werd zelfs drie keer getroffen door een zogeheten DDOS-aanval waarbij de servers van de bank in korte tijd bestookt worden met zoveel e-mails dat de servers overbelast raken.

Gelukkig hebben weinig mensen uiteindelijk last gehad van de aanval en zijn de spelen inmiddels in volle gang. Hopende op een paar mooie gouden plakken voor Nederland zullen we nog even moeten wachten tot ook de uitslag van de cyberaanvallen bekend wordt gemaakt.

Bron: Business Insider

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.