Dangal

Netflix Film Review: Dangal , een Girl-Power Drama in Bollywood-stijl

Niet elke film die je kijkt ligt voor de hand. We worden vaak door marketing gewezen op op een serie of een film. Dat zijn dan vaak wel de ‘algemene’ titels, gemaakt voor een breed publiek. Maar soms zie je ook wel eens iets anders omdat iemand in je vriendenkring er op wijst.

Dangal

Ik werd op deze film gewezen door mijn broer. Dangal (Indiaas voor Worstelen) is een op ware gebeurtenissen gebaseerde film. Aamir Khan speelt de rol van Mahavir Sing Phogat, een amateur worstelaar. Mahavir leeft voor de sport en heeft een droom om een internationale gouden medaille te winnen voor India in het olympisch worstelen. Door het gebrek aan sponsoring door de overheid, krijgt Mahavir deze kans nooit en wordt een kantoormedewerker.

Maar dat houdt hem niet tegen

Integendeel. Mahavir droomt ervan om zijn zoon (die nog geboren moet worden) te trainen voor het goud. Hij krijgt echter vier prachtige dochters. En daarmee komt ie tot het idee om zijn twee oudste dochters, Geeta en Babita, te trainen tot wedstrijd worstelaars.

Mahavir (Kahn) domineert als vader om zijn droom werkelijkheid te maken. Hij legt zijn obsessie als winnaar op aan zijn kinderen. Geeta (Zaira Wasim / Farima Sana Shaikh) en Babita (Suhani Bhatnagar / Sanya Malhotra) worden zonder medelijden door Mahavir getraind. In hun jonge jaren betekent dit een strak trainings regime en een heel strak dieet (lees: geen sterk gekruid voedsel). Op een gegeven moment knipt hij zelfs het haar van beide meisjes, alsof ze het leger ingaan.

.

Conclusie

Dangal is absoluut geen Bollywood musical, maar de muziek is absoluut voortreffelijk. Met zijn ruim twee-en-een-half uur is Dangal een prachtige uiteenzetting. Als kijker blijf je op het randje van je stoel zitten en uiteraard komt er van tijd tot tijd toch die ene traan opzetten.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.