Deelauto, wat is het en is het duur?

Autobezit is tegenwoordig helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. De diensten voor een deelauto die schieten als paddestoelen uit de grond en de keuze is reuze. De vraag is alleen, welke dienst is het goedkoopste?

Wat is een Deelauto?

Een deelauto is een auto die door meerdere mensen gebruikt kan worden. Je bezit de auto niet maar je hebt een abonnement en betaald per uur en per kilometer. De auto’s staan verdeeld over de steden in Nederland.

Wat is het voordeel van een Deelauto?

Je hebt de auto niet in bezit en hebt dus ook geen last van de maandelijkse kosten. Daarnaast hoef je het onderhoud en eventuele reparaties niet te betalen. Ook hoef je niet na te denken over parkeerruimte rond je huis.

Wat is het nadeel van een Deelauto?

Een Deelauto staat niet direct tot je beschikking en je weet nooit of er een direct beschikbaar is. Het is aannemelijk dat je eerst een stuk moet lopen, fietsen of met het OV moet reizen om op de plek te komen waar de auto staat. Omdat de auto niet jouw eigendom is en je hem dus met anderen deelt weet je niet altijd wat je krijgt.

Voor wie is de Deelauto een uitkomst?

Voor iedereen die maar zo nu en dan een auto nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je in een grote stad woont en alles in de buurt hebt. Een Deelauto is ook een uitkomst voor diegene die al een auto bezitten en zo nu en dan een auto nodig hebben.

Ook zijn er genoeg situaties te bedenken waarin je eenvoudig geen auto kunt kopen, dan is een Deelauto ook een uitkomst.

Wat is het verschil tussen een Deelauto en een auto huren?

Het voordeel van een Deelauto is dat je er niet voor naar een locatie hoeft en dat je hem 24 uur per dag kan ophalen en wegbrengen omdat hij letterlijk langs de weg staat. Een auto via een verhuurbedrijf zal in een aantal gevallen ( denk aan langere tijd) goedkoper uitvallen.

Is een Deelauto duur?

Of een Deelauto duur of goedkoop is hangt enorm van de situatie af waarvoor je hem gebruikt. Heb je maar vier keer per jaar een auto nodig dan is het ontzettend goedkoop. Heb je er elke week een nodig en rij je een hele dag flinke afstanden dan kan het duurder zijn dan een auto bezitten.

Om enig inzicht te geven in de prijs die je betaald per bedrijf hebben we hieronder een situatie geschetst en daar de prijs per aanbieder genoemd

Prijs per aanbieder

Om de prijzen tussen de aanbieders te vergelijken gaan we voor iedereen van dezelfde situatie uit en deze is als volgt.

Petra en Sjoerd bezitten geen auto en doen alles op de fiets en met het Openbaar Vervoer en dat bevalt prima. Alleen de oma van Petra woont in een gebied waar met het OV slecht te komen is. Hiervoor gebruiken Petra en Sjoerd een Deelauto. De rit heen en weer is in totaal 110 km en van het ophalen van de auto tot en met het terugbrengen zijn ze 5 uur weg. De rit zelf is 45 minuten heen en 45 minuten terug. Ze gebruiken, wanneer die keuze er is, de kleinste auto en ze nemen geen betaald abonnement.

In het kort: 110 km, 5 uur huur, geen betaald abonnement en wanneer mogelijk de kleinste auto.

My Wheels

Dit bedrijf heeft een grote vloot auto’s door het hele land. Het bedrijf is goed vertegenwoordigd in Midden Nederland. De meest noordelijke en zuidelijk provincies komen er niet goed vanaf.

 • Bedrijf My Wheels.
 • Drie abonnementsvormen waarvan een gratis.
 • Per dag berekend men maximaal 10 uur aan huur per uur.
 • My Wheels heeft in totaal 1700 auto’s waarvan 850 elektrisch.

Prijs

Uurprijs : €3,00 x 5 = €15
Kilometerprijs: 110 x € 0,29 = € 31,90

Totaalprijs : € 46,90

Greenwheels

Greenwheels is een van de belangrijkste partners van de NS, wanneer je daar een abonnement hebt zijn er leuke voordelen te halen. De auto’s staan wat beter verdeeld over het land dan My Wheels
 • Bedrijf Greenwheels.
 • 2300 deelauto’s.
 • Voordelige tarieven voor een weekend weg.

Prijs

Uurprijs : €6,00 x 5 = €30
Kilometerprijs: 110 x € 0,34 = € 37,40

Totaalprijs : € 77,40

Sharenow

Sharenow is de nieuwe naam van Car2Go en alleen in Amsterdam te gebruiken.
 • Bedrijf ShareNow.
 • Alleen elektrische auto’s.
 • Autohuur per minuut wanneer je minder dan een uur een auto nodig hebt.

Prijs

Uurprijs : €5,67 x 5 = €28,35
Kilometerprijs: 110 x € 0,19 = €20,90

Totaalprijs : € 49,25

Go Sharing

Go Sharing is nog maar net begonnen met het aanbieden van Deelauto’s. Ze hebben op het moment van schrijven 21 voertuigen om te gebruiken.
 • Bedrijf Go Sharing
 • Verdeeld over heel Nederland maar wel weinig auto’s
 • Vooral voor de korte ritjes
 • Prijs per minuut. Wanneer je niet rijdt dan betaal je een parkeertarief

Prijs

Uurprijs : Er is geen uurprijs maar een starttarief van € 4,99
Kilometerprijs: Je betaald per minuut wanneer je rijdt en wanneer je geparkeerd staat.

Petra en Sjoerd zijn in totaal 300 minuten weg.
90 minuten actief rijden 90 x €0,30 = €27,00
210 minuten parkeren 210 x €0,15 = € 31,50

Totaalprijs : € 58,50

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.