Ratten en Selfies

Deze ratten nemen selfies en ze willen er niet mee stoppen

Ratten worden vaak gebruikt in gecontroleerde omstandigheden voor onderzoek. Deze beesten zijn intelligent en we kunnen er veel kennis uit halen. Dat ratten op mensen lijken, of andersom, blijkt na het onderstaande onderzoek.

Ratten en selfies

Om gedrag van dieren als ratten te bestuderen bestaat de Skinner Box. In deze transparante kamer worden ratten beloond met iets lekkers wanneer ze een taak uitvoeren.

Een fotograaf uit Parijs heeft een dergelijke box gebruikt om ratten te leren om selfies te nemen. In de box konden de ratten, afkomstig uit een dierenwinkel, op een knop drukken om een selfie te maken. Na het drukken op de knop kregen ze automatisch iets lekkers. Daarnaast zagen ze het resultaat van de selfie direct op een scherm.

Na de periode van leren werden de beloningen die de ratten kregen na het drukken op de knop optioneel. Dat wil zeggen dat na iedere selfie niet automatisch een beloning volgde. Deze werd alleen random uitgekeerd.

Toch bleven Augustin en Arthur (de namen van de ratten) komen om de selfies te maken. De onderzoeker constateerde zelfs dat de zoete lekkernij die als beloning werd gegeven soms bleef liggen. Dat zou kunnen betekenen dat de ratten puur voor de selfie op de knop drukten. Daaruit zou kunnen blijken dat de ratten de selfie ‘begrijpen’.

Social Media is een Skinner Box

In het bronartikel wordt een interessante vergelijking gemaakt met Social Media. Een app als Instagram wordt vergeleken met de Skinner Box waar de gebruikers in rond rennen.

Het delen van de selfie wordt beloond met iets lekkers. Voor de mens geen suiker maar een like of een bewonderende comment. Ratten en mensen lijken dus misschien toch op elkaar?

Bron: New York Times

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.