Displace is de eerste draadloze TV, maar is zoveel meer

Zoals elk jaar bezoek ik het MWC ( Mobile World Congress) in Barcelona. Daar had ik een gesprek met de CEO en Founder van Displace Balaji Krishnan. We spraken over zijn product Displace TV

Groot en dom

Wat is het grootste scherm in je huis? De TV. Wat is het domste scherm in je huis? Ook de TV. Tot deze conclusie kwam het bedrijf van Balaji.

Zij namen op allerlei vlakken dit klassieke apparaat onder de loep. Klassiek omdat het eigenlijk in al die jaren niet echt veranderd is. Het is nog steeds een rechthoek dat ruimte inneemt in je woonkamer. Displace zag nog veel meer pijnpunten:

  • De snoeren aan een TV zijn vreselijk
  • De software van een slimme TV’s is helemaal niet slim
  • Een TV staat vaak in een ruimte, ophangen aan een muur is een beter idee. Maar
  • Een TV ophangen vereist veel gedoe en niet elk oppervlak is geschikt.

Displace TV

Displace heeft al deze punten aangepakt in hun product. Het scherm van Displace is draadloos en met draadloos bedoelen we ook echt draadloos. Er zijn geen draden voor UTP, kabel, USB of wat dan ook, maar er is ook geen stroomkabel. De Displace TV haalt zijn stroom uit vier accu’s.

Ik zie je denken, een accu in een TV? Toch heeft het bedrijf het voor elkaar gekregen het scherm een maand lang op een set accu’s te laten werken. Dan kun je 6 uur per dag TV kijken, en dat is best veel.

Er zijn vier accu’s die verwisseld kunnen worden (hot swap) en er zijn twee interne accu’s. Daar komen we later op terug.

Plak hem aan de muur

De tv is dus draadloos, maar je kan hem overal ophangen. En ook hier is Displace er in geslaagd om het de term ‘overal’ letterlijk te nemen. Dit scherm kun je ook aan een glazen wand hangen, maar ook aan een gipsen muur, baksteen, hout en ga zo maar door.

Suck it

Hoe zit dat voor elkaar krijgen? Zuignappen, ouderwetse eenvoudige zuignappen. Displace ontwikkelde een technologie die active-loop vacuum technology heet. Het komt er in het kort op neer dat een intelligent systeem de zuignappen in de gaten houdt. Verliezen ze een beetje van de zuigkracht dan zorgt het systeem dat dat wordt aangevuld. Hiervoor komen vooral de interne accu’s van pas.

Displace suction cups
De zuignappen aan de achterzijde

De kritische lezer zal toch zijn bedenkingen hebben. Wat wanneer de accu leeg is? Wat wanneer de muur gaat scheuren, etc etc.. Ook hier heeft Displace een antwoord op.

Ten eerste gaat de accu lang mee. De TV blijft zonder problemen 6-8 maanden hangen wanneer je weg gaat. Wanneer hij op een glazen oppervlak is bevestigd kun je zelfs een jaar halen.

Mocht je toch langer wegblijven of er is een calamiteit zoals een kapotte muur of een aardbeving dan komt het Self-Lowering Landing Gear System in actie.

Een TV met een Self-Lowering Landing Gear System

Wanneer de zuigkracht in een keer wegvalt zal het niet lang duren voordat het systeem het gaat begeven. Om dit op te vangen heeft Displace het volgende bedacht.

Bekijk hier de demo van Displace TV

Er schiet een plakstrip uit de achterzijde die zich hecht aan de muur. Het scherm maakt zich los van de muur een draad (zip-line) laat het scherm langzaam zakken naar de grond. aan de onderzijde verschijnen pads die de landing nog zachter laten verlopen. Terwijl de TV ‘abseilt’ worden er allerlei harde geluiden afgespeeld om mens en dier in de omgeving te waarschuwen.

Er zit meer achter het idee

Ik moet toegeven, het klinkt allemaal erg gadget-achtig en waarschijnlijk zie jij de usecase als lezer niet helemaal. Toch heeft het bedrijf al voor 1 miljoen aan pre-orders ontvangen, vooral van bedrijven die meer flexibiliteit willen voor hun schermen.

In het gesprek met BalajiKrishnan blijkt dat Displace een onderdeel is van een grotere visie van deze ondernemer uit de San Francisco Bay Area. Hij voorziet een toekomst waarin Ambient computing heel normaal gaat worden. En een van de antwoorden op hoe dat er uit gaat zien is…glas. Daarover meer in een ander artikel

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.