Vrouwelijke scheidsrechter

Eerste vrouwelijke scheidsrechter in de Bundesliga

Met het succes van het Nederlands dameselftal van deze zomer heeft het damesvoetbal een enorme push gekregen. Een grote stap voorwaarts in het Nederlandse voetbal maar in Duitsland lopen ze nog voor op ons. Daar heeft men de eerste vrouwelijke scheidsrechter voor de Bundesliga aangesteld.

Vrouwelijke scheidsrechter

Leiding geven aan een wedstrijd zou zowel door een man als een vrouw gedaan kunnen worden. In Duitsland vinden ze dat ook en daar hebben ze de eerste vrouwelijke scheidsrechter voor de Bundesliga aangesteld.

Bibiana Steinhaus

Bibiana Steinhaus  zal de historie ingaan als de eerste vrouwelijke scheidsrechter op het hoogste voetbalpodium in Duitsland. Steinhaus heeft al flink wat ervaring opgedaan in de tweede divisie van de Bundesliga. Ook gaf ze leiding aan de Olympische voetbalfinale vrouwen in 2012 tussen Japan en de Verenigde Staten.

Aanraken

Hoe je het ook bekijkt, een vrouwelijke scheidsrechter is anders dan een mannelijke collega. Vooral in de omgang op het veld kan het wennen zijn tussen de mannen en de vrouw in charge.

Er kunnen situaties voorkomen die je tot dan toe niet hebt meegemaakt. Dat overkwam Bibiana Steinhaus een aantal jaren geleden toen een Hertha Bsc voetballer per ongeluk haar borst aanraakte in een wedstrijd.

Vanzelfsprekend werd dit opgelost met een glimlach en een blik van verstandhouding.

Webb

Tijdens het eten zal het bij Bibiana thuis alleen over voetbal gaan. Ze woont samen met de Engelse oud-scheidsrechter Webb. Hem kennen we van de verloren WK-finale tussen Spanje en Nederland. Daar denken we dus niet zo heel graag aan terug.

Vrouwelijke scheidsrechters in Nederland

In Nederland hebben we nog geen vrouwelijke scheidsrechters op het hoogste niveau. Wel hadden we tijdens de Europese kampioenschappen dames van deze zomer een Nederlandse grensrechter.

De KNVB laat weten dat er hard gewerkt word aan het opleiden van vrouwelijke scheidsrechters. Het is ook niet ondenkbaar dat er op korte termijn een vrouwelijke scheidsrechter op een hoger niveau bij de mannen gaat fluiten. Bij de amateurs lopen er al een aantal talentvolle dames rond die eventueel door kunnen stoten naar de top in Nederland.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.