elektrisch-skateboard-kopen

Nieuw transport, het electrische skateboard mag dat ?

Sinds een aantal maanden zien we steeds meer electrische voertuigen opduiken. Het begon met het hoverboard, maar langzaamaan neemt het electrische skateboard het over.

Transport

De basis van het electrische skateboard is het longboard. Dit grote skateboard is vooral gemaakt voor het afleggen van langere afstanden en wat minder op het doen van stunts. Door de lengte is het erg geschikt om er een electrische motor onder te hangen, en dat is precies wat er momenteel gebeurd.

Een skateboard en dan met name een electrisch skateboard is handig om van en naar het werk te reizen. Je stapt er thuis op en cruised op je gemakje naar de locatie waar je moet zijn.

De meeste boards zijn zo licht en handzaam dat je ze zo oppakt er er het openbaar vervoer mee in stapt. Dat is heel wat minder gedoe dan met een vouwfiets jezelf op het balkon vouwen.

Accu

Het belangrijkste onderdeel van het electrische skateboard is wel de accu, want deze bepaald hoe ver je kan reizen. Dat verschilt natuurlijk van board tot board.

De Boosted Dual heeft een range van 11 kilometer en een topsnelheid van 3o kilometer per uur. Dat moet genoeg zijn voor een dagje commuten, zeker wanneer je tussen de middag nog kunt laden. Boosted is overigens een van de meest beschreven merken op het internet.

boosted board

Je kunt natuurlijk ook een reserve accu bij je steken om de actie-radius te verdubbelen. Dat kan bijvoorbeeld bij de Mellow Drive  en dat is eigenlijk geen electrisch skateboard, maar een set waarmee je je eigen skateboard electrisch mee kan maken.

Mellow Drive

Voor de lange afstanden zou je eerder moeten gaan voor de Yunee E-Go 2 deze kan namelijk in 1 keer een afstand afleggen van meer dan 30 kilometer.

Verboden in Nederland

Een flink stukje Googlen brengt ons nog niet echt verder. Net als de Hoverboard heeft de electrische skateboard een motor en volgens de Nederlandse wetgeving moet het dan onder andere een stuur hebben om op de openbare weg te mogen.

Daarnaast maakt het ook nog uit of het een hulpmotor is waarbij je zelf ook nog voor de aandrijving moet zorgen of niet. Neem als voorbeeld de electrsiche fiets, hierbij is de motor een hulp bij het fietsen maar moet je blijven trappen om vooruit te komen.

Voor het electrische skateboard geldt dat dus niet alhoewel veel van de boards die worden aangeboden ook gebruikt kunnen worden zonder de motor.

Wetgeving electrische skateboard

Maar op de site van de Rijksoverheid is het uiteindelijke antwoord te vinden. Met een electrisch skateboard mag geen gebruik maken van de openbare weg. Wel mag je hem op eigen terrein gebruiken.

Gemotoriseerd skateboard

Met een gemotoriseerd skateboard mag u niet op de openbare weg rijden.

De ‘normale’ skaters en skateboards worden aangemerkt als voetgangers en zullen de regels die daarop van toepassing zijn moeten volgen.

Dan is het discussiepunt, is een electrisch skateboard dat gebruikt wordt als een normaal skateboard nu wel of niet verboden? Waarschijnlijk zul je er nooit op aangesproken worden zolang je niet gepakt wordt. Het is namelijk ook best moeilijk te zien of iemand gemotoriseerd rijdt of niet. Daar moet je ze wel eventjes voor volgen.

 

Similar Posts

One Comment

  1. Als iedereen nou de petitie (legaalrijden.nl) even ondertekend, zijn wie weet onder andere deze elektrische skate/longboards wel legaal op de openbare weg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.