Elektrische tram zonder rails of is het gewoon een bus?

In 2021 werd er in China een nieuwe type tram getest. Elektrisch, zonder draden en rails. Een redelijk domme discussie over wat het precies is overschaduwd de bijdrage die dit vervoersmiddel kan leveren.

Wat is het?

De tram is hetzelfde als een trein maar dan in de stad en met minder capaciteit. Wil je van de ene stad naar de andere stad of dorp pak je de trein. Wil in een stad jezelf verplaatsen dan pak je bijvoorbeeld de tram.

De tram is al heel lang een milieuvriendelijk vervoersmiddel omdat hij gebruik maakt van elektriciteit. Daarvoor is wel een behoorlijke infrastructuur voor nodig. Draden boven de weg en rails in het wegdek. Beide hebben nadelen naast het feit dat het ruimte kost en dat het lelijk is. De draden boven de weg zijn kwetsbaar en gevaarlijk, de rails maken veel lawaai en kennen geen uitwijkmogelijkheid. Beide zij onderhoudsgevoelig en daarom kostbaar.

智轨?bron

Elektrische tram zonder rails en draden

In China rijdt een tram zonder rails en draden boven de weg. Deze tram rijdt op een virtueel spoor en de bestuurder hoeft dus niet actief te sturen. Ook de draden boven de weg zijn niet nodig vanwege de accu’s in de tram.

Maar.. is het geen bus?

Vanaf het moment dat deze nieuwe ontwikkeling bekend werd barste er een discussie los. Heel veel lezers waren het niet eens met de naam tram..want is het niet gewoon een elektrische bus? Ik kan ze geen ongelijk geven : elektrisch mensen vervoeren op de weg ..dat is een bus.

Toch is er een subtiel verschil en dat is het feit dat er juist wel een rails is, maar virtueel. En dat je het niet kunt zien wil niet zeggen dat het er niet is. Dit virtuele spoor heeft als voordeel dat de route en de beweging van de tram altijd bekend is. Door de gemarkeerde wegen (stippellijn) weet het overige verkeer dat ze daar weg moeten blijven. In het geval van een blokkade van dit virtuele spoor kan de bestuurder er makkelijk omheen. Doe dat maar eens met een gewone tram.

Hoe gaat het nu?

Wanneer we Google raadplegen zien we weinig nieuws en activiteit in de laatste twee jaar. Op verschillende plaatsen wordt het genoemd als een kansrijke oplossing voor transport in de stad.

In Australië overwegen ze deze manier van transport, getuige de onderstaande video.

Toch blijft elke keer de discussie wat betreft de naamgeving overheersen. Is het bus of is het een tram. Wat Nozie betreft maakt dat echt helemaal niks uit. Waar het hier om gaat is dat we elke mogelijkheid om milieuvriendelijk te vervoeren moeten aangrijpen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.