Shazam

EU onderzoekt aankoop Shazam door Apple, oneerlijke concurrentie?

Vorig jaar maakte Apple bekend dat ze de muziekherkenningsdienst Shazam hadden overgenomen. De Europese Commissie heeft nu aangekondigd dat ze deze overname gaan onderzoeken.

Shazam

Shazam is een van de eerste grote apps op de smartphone. Deze app kan door middel van de microfoon van de smartphone muziek herkennen. Miljoenen mensen gebruiken deze app om dat ene liedje van de radio of uit de club te herkennen. Wanneer de app het nummer herkent kan hij het op een lijst zetten of je naar een betaalde streaming-dienst sturen om daar de track te beluisteren. Per dag stuurt Shazam een miljoen kliks naar onder andere Apple Music en Spotify.

Eind vorig jaar kocht Apple Shazam voor 400 miljoen dollar. Dat was een prima deal voor Apple want de waarde van Shazam werd door analisten geschat op 1 miljard dollar. De reden dat de uiteindelijke aankoopprijs zo laag was kwam door het feit dat Shazam zoveel moeite heeft om geld te verdienen.

Waarom Apple deze dienst gekocht heeft laat zich wel raden. Men gaat de techniek van Shazam integreren in Apple Music en de Shazam-app gebruiken om meer gebruikers naar Apple Music te sturen. Enkele Europese landen hebben de Europese commissie gevraagd deze deal te onderzoeken. Men vermoed dat Apple door deze aankoop een oneerlijk voordeel gaat krijgen op de muziekmarkt. Men kan Spotify alle clicks via Shazam ontzeggen en ook de gebruikers van Shazam weghouden van Spotify.

Het is de taak van de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat bedrijven een eerlijke kans op de markt hebben. Daarnaast moet het ervoor zorgen dat de consument een brede en eerlijke keuze heeft uit de aanbieders.

Conclusie

Stel dat de EU de landen die het onderzoek aangevraagd hebben in het gelijk stellen dan zal Apple Shazam waarschijnlijk helemaal van de markt halen. Er zit nog techniek in Shazam die ze in Apple Music en de AR-tool kunnen gebruiken.

Bron: The Verge

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.