Facebook minder gebruikt voor nieuws, meer nieuws gedeeld in WhatsApp

Een studie in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat er een daling is wat betreft het nieuws lezen via Facebook. Daarentegen worden er meer nieuwsartikelen gedeeld in WhatsApp.

Nieuws

Men leest minder nieuws via social media, dat heeft een studie aangetoond. Dit wordt in de Verenigde Staten vrijwel helemaal door Facebook voor zijn rekening genomen. In de afgelopen twee jaar is het nieuws lezen op wekelijkse basis in de Verenigde Staten met 9% gemiddeld gedaald. Onder de jongeren-groepen is dat zelfs 20%.

De rol van nieuwsdelen lijkt overgenomen te worden door de messenger-apps. Vooral WhatsApp heeft een stijging gezien in het delen van nieuws. Dat zal Facebook ‘een worst zijn’ want het bedrijf is ook eigenaar van WhatsApp.

Facebook Marketplace

Het gebruik van messengers heeft in 2016 het gebruik van social media overstegen. We kunnen de vele WhatsApp-groepen zien als kleine sociale netwerken. Deelden we vroeger de grappige gifs op social media doen we dat nu in een WhatsApp-groep met vrienden onder elkaar. Gebruikers realiseren dat ze daar ongestoord en veilig zaken kunnen delen en bespreken zonder bang te zijn dat zaken verkeerd terecht komen.

Het nieuws lezen via Facebook heeft een flinke knauw opgelopen door de schandalen rondom de verkiezingen in de Verenigde Staten. Grote hoeveelheden accounts op Facebook werden getarged met slim geschreven artikelen die de lezer een bepaalde richting (lees: Trump) opduwen. Facebook heeft zich al voor de Amerikaanse regering en de Europese commissie moeten verantwoorden. De schandalen volgen elkaar ook snel op, onlangs bleek dat Facebook van een groot aantal gebruikers het delen van post automatisch op openbaar had gezet. Zelfs al had je een bepaalde foto of een bepaald bericht in een besloten groep gedeeld, deze werd openbaar weergegeven zodat alle volgers hem konden lezen.

Bron: Mashable

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.