Facebook veranderde per ongeluk de status van 14 miljoen gebruikers in ‘openbaar’

Houdt het dan nooit op? Er is weer een hele grote fout van Facebook in de openbaarheid gekomen. Door een bug in de software van Facebook zijn een heleboel accounts op ‘publiek’ gezet ongeacht de status waar ze eerst op stonden.

Facebook screw-up

Facebook bevestigt tegenover Mashable dat er door een bug posts van 14 miljoen gebruikers op ‘openbaar’ zijn gezet. Dat gebeurde ongeacht de instelling waarop ze eerst stonden. Van een flink aantal gebruikers zullen dus updates die in een besloten kring of privé waren gedeeld in de openbare feed terecht gekomen zijn.

Deze bug heeft van 18 tot en met 22 mei zijn werk kunnen doen. Pas daarna heeft Facebook deze fout kunnen oplossen, maar men heeft niet kunnen voorkomen dat 14 miljoen accounts door deze fout getroffen werden.

Facebook apology
Facebook apology

Nadat Facebook de fout ontdekt had en gerepareerd heeft men de status van alle posts geplaatst door de 14 miljoen accounts weer op de status die men voor de 18de mei gebruikte gezet. Voor de zekerheid heeft men de getroffen accounts ook nog bovenstaande notificatie gestuurd.

Ik zou wel eens de kantoren van Facebook willen zien wanneer een dergelijke fout naar buiten komt. Het platform krijgt het ene schandaal na het andere schandaal te verwerken. Het kan niet anders dat het bedrijf de gevolgen nu echt gaat merken. En dan is het de vraag of het gezegde ‘wanneer er een schaap over de dam is, volgen er meerdere’ ook voor de situatie van Facebook op gaat. Het voordeel van de jongens in het blauw is dat er geen alternatief is voor het sociale netwerk. Instagram neemt ook de vormen van een sociaal netwerk aan maar ook dat is eigendom van Facebook.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.