Fairphone Fairbuds vragen om concessies van jou

Fairphone is op een missie want we gooien te snel spullen weg. Daarom maakt het merk eerlijk en repareerbare smartphones en headsets. De Fairbuds is het meest recente resultaat van de inspanningen van dit Nederlandse bedrijf.

Fairphone Fairbuds

Naast de smartphones brengt Fairphone sinds kort ook headphones op de markt. De Headset Fairbuds XL kreeg goede reviews en nu is het de beurt aan de Fairbuds.

Het gaat hier om in-ears en dat de echte. Geen stokje zoals bij de airpods maar een in-ear die echt in je oor gaat.

Specificaties

Wanneer je de hele rij aan specs wil lezen dan kijk je hier. Ik heb me in deze review niet erg bezig gehouden met of wat ze beloven ook precies uitkomt. Ik heb gekeken naar de algehele ervaring.

Design

De oortjes komen in een rechthoekig doosje. Hierin berg je de in-ears op en wanneer ze er in zitten worden ze ook opgeladen. De case is gemaakt van stevig (gerecycled) plastic.

Aan de binnenkant zien we naast de oortjes ook een knop waarmee we de in-ears kunnen resetten en pairen.

Het oortje zelf is aan de buitenkant plat. Dat is fijn want dan steekt de in-ear niet zo ver uit te oren. De buitenkant reageert helemaal op je aanraking, hiermee kun je verschillende acties uitvoeren.

Persoonlijk ben ik niet zo een fan van dit model in-ears. Ik heb namelijk altijd het gevoel dat ze er uit gaan vallen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het gevoel had dat dat bij deze in-ears van Fairphone ook was maar dat ik ze maar eenmaal van de grond op heb moeten rapen.

Fairbuds

Geluid

Voordat ik jullie vertel over wat ik van het geluid vindt een disclaimer. Muziek en geluid zijn onderdeel van een persoonlijke voorkeur, ook wel smaak genoemd. Daarom hoeft wat ik hier schrijf niet jouw ervaring te zijn.

Dat geschreven hebbende schrik ik wel toen ik de eerste keer de Fairbuds gebruikte. het geluid was ‘plat’ en er zat absoluut geen bass in. Ik had namelijk de noise cancelling uit staan. Door lang op het touch panel aan de buitenkant van de in-ear te drukken schakel je eerst de Ambient sound in en daarna de ANC (Active Noise Cancelling) aan.

Deze ANC maakt al jet verschil van de werelds. In een klap zit er warmte en diepte in het geluid. Prima, maar daar is de ANC toch niet voor? Ik heb niet het idee dat er enig ‘noise gecancelled wordt’, ook merk ik in de Ambient stand weinig verschil.

Conclusie: Je kunt de Fairbuds alleen gebruiken wanneer de ANC aanstaat. Is dat erg? Ja en nee, het werkt maar ik had meer geluidskwaliteit in de andere settings verwacht. Daarbij komt ook nog eens dat je met ANC veel meer energie gaat verbruiken en je daardoor vaker moet laden.

Hier ligt nog wat werk voor Fairphone. Gelukkig zegt de website dat er een app is om voor je oortjes waarmee je alles kunt instellen en je product kunt updaten. Alleen waar is de app voor Android? Ik kan hem niet vinden in de store en de link op de website loopt dood.

Dit is uniek aan de Fairbuds

Om aan de missie van Fairphone te voldoen moeten deze in-ears repareerbaar zijn. En dat zijn ze…

Je kunt het volgende vervangen: De batterij van de oordopjes, de siliconenring, eartips, de buitenkant en de kern van de oplaadcase en wanneer je een oordopje verliest dan bestel je gewoon een nieuwe.

Hier moet ik het team van Fairphone complimenten geven. Het is moeilijk om in zo een klein product ruimte te maken voor vervangbare onderdelen. Ik ben fan van het vervangen van een enkel oortje. Hoe vaak ik al niet een setje heb moeten weggooien om dat er een oortje op het spoor was gevallen? te vaak.

Ook het vervangen van bijvoorbeeld de batterij is heel eenvoudig. Je haalt de siliconenring weg en schuift het compartiment van de batterij open en je haalt hem er uit. Easy Peasy….maar..

Let er wel op dat je er tegenaan kunt lopen dat een van de oortjes niet meer werkt. Dat heb ik namelijk meegemaakt. Die ene keer dat het linkeroortje op de grond liet vallen werkte hij niet meer. In eerste instantie dacht ik dat hij leeg was, maar na ene nacht laden had ik nog steeds maar een werkende in-ear.

Gelukkig bedacht ik me dat de batterijen verwisselbaar zijn en niet vast in de behuizing zitten. Door de val was het klepje van de batterij onder de siliconenring open gegaan en maakte het geen contact meer. Simpel aandrukken loste het probleem op. Het is gewoon iets wat je moet weten.

Conclusie

Ik wil heel graag dat Fairphone slaagt in zijn missie. Het is niet makkelijk zo een grote missie te hebben EN goede producten op de markt te zetten EN een goed lopend op te bouwen. Dat kan niet zonder concessie van zowel Fairphone en de gebruiker.

Wanneer we de geluidservaring buiten beschouwing laten is er niet veel mis met de Fairbuds. Accuduur is prima, design is goed, blijft zitten in de oren. Bedienen van een aanraakpaneel is altijd even wennen, maar het werkt.

Toch koop je een dergelijk product om hoofdzakelijk muziek te luisteren. Wat dat betreft is er nog wel wat werk te verzetten voor het bedrijf. Zonder de ANC aan is het geluid niet goed genoeg, wanneer de ANC aan staat is het goed te doen. Ik hoop en verwacht dat er via een update nog wel wat verbeterd zal worden aan de ervaring met het geluid.

Geef ik hierbij een negatief advies? Nee.

Wanneer je kiest voor Fairphone dan kies je voor de missie van het bedrijf. Dan weet je dat je als consument was concessies moet doen. Daar krijg je andere dingen voor terug dan bij elk ander merk van audioproducten. Een micro stapje richting een kleinere afvalberg en een beter milieu.

De prijs voor de Fairbuds is € 149,00. Dat is te duur voor wat je ervoor terugkrijgt wanneer je de repareerbaarheid buiten beschouwing laat. Meer dan een goede prijs wanneer je weet dat je HEEL erg lang met deze set kunt doen omdat je onderdelen kunt vervangen.

De keuze is dus aan jou.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.