Hakenkruis

Hakenkruis met een regenboogmotief is ook een slecht idee

Het hakenkruis ook wel de swastika genoemd staat symbool voor de Nazi’s derhalve voor alles wat slecht is. Wanneer iemand dit symbool (uit)draagt kun je ervan uitgaan dat diegene een bepaald gedachtengoed aanhangt. Een ontwerpburo uit de verenigde staten vond dat jammer en wilde het hakenkruis zuiveren van zijn slechte naam.

Hakenkruizen

De Swastika is niet altijd een symbool geweest van het slechte. Voordat het in 1930 het symbool werd van de Nationaal Socialisten was het een symbool van geluk en aankomend succes. Het ontwerp buro uit de Verenigde Staten gebruikte dit gegeven om een campagne op te zetten rond het hakenkruis.

hakenkruis

In het kort was het verhaal dat het hakenkruis er ook niks aan kon doen omdat een partij met bepaald gedachtengoed dit tot zijn logo had gekozen. Daarom had men bedacht om t-shirts te gaan verkopen voorzien van het hakenkruis in regenboog kleuren inclusief woorden als Zen, Peace en Love. Dit idee werd vormgegeven in een video op de Facebookpagina van het bedrijf.

Tegenstand

Op Facebook kreeg het bedrijf het goed voor de kiezen. Men was bepaald niet gecharmeerd van deze actie. De algemene moraal was dat het hakenkruis voor altijd symbool zal staan voor geweld, oorlog, massamoord en anti-semitisme. Een actie zoals zij deze voor ogen hadden was een belediging voor iedereen. De kledinglijn zoals KA Design die ontworpen had is niet meer online te verkrijgen al staat de video nog steeds online op de Facebookpagina.

peace symbol
Kijk…dit is nu wel een symbool van vrede

Opzet?

Het motto van KA Design is ‘Questioning Boundries’en dat is ze bij deze gelukt. Hopenlijk hebben ze geleerd dat je niet alles kunt maken of doen onder het motto van kunst. Er zijn zaken die je moet laten liggen, en daar is het hakenkruis en iedere variatie daarop een goed voorbeeld van. Dit was een gevalletje ‘Boundries crossed’.

Is het hakenkruis verboden?

Het hakenkruis op zich is niet verboden, zo staat het niet in de wet. Het hakenkruis in combinatie met een bepaald gedachtengoed is wel verboden. Je kunt in principe niet aangehouden worden voor het dragen van een t-shirt met een hakenkruis. De Hoge Raad heeft in 1995 bepaald dat geen enkel symbool op zichzelf strafbaar is, hier lees je daar meer over.

Het meest bekende voorbeeld is de aanhouding van een Pegida-voorman. In een demonstratie gebruikte hij een hakenkruis samen met het gedachtengoed van Pegida was er reden genoeg om hem aan te houden. De verdediging van Pegida was dat ze hiermee wilde vertellen juist niet het Anti-semitisme aan te hangen, maar dit was niet genoeg om zijn aanhouding te voorkomen.

 

bron

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads