Menu

Halloween, wat is het en vieren wij dat?

Nozie 6 years ago 0 399

Halloween, iedereen kent het. Hét Amerikaanse verkleedfeest dat op 31 oktober gevierd word. Verkleden, pompoenen, trick-or-treat en enge films. Dat zijn de ingrediënten voor een goede, enge Halloweenavond. Maar waar gaat Halloween nou eigenlijk over?

Geschiedenisles

Het oogstfeest Samhain

Laten we beginnen met een stukje geschiedenis. Lang, lang geleden vierden de Kelten het oogstfeest Samhain. Tijdens dit feest dankten ze de goden voor de oogst van het afgelopen jaar en bereiden zij zich voor op het nieuwe jaar. De Kelten geloofden dat tijdens de avond van Samhain de doorgang tussen de doden en de levenden dun genoeg was om er doorheen te kunnen.

samhain

De doden van het afgelopen jaar zouden dan door de doorgang komen en het lichaam van een mens of dier overnemen tot ze in vrede mogen rusten. Daarom heet het ook wel All Hallows Eve. Om de geesten af te schrikken verkleden de mensen zich. Sommige verhalen zeggen dat het gaat om oude vodden, andere dat de Kelten zich verkleden als heksen, demonen en goblins.

Christelijke feestdag

In de eeuwen daarna kwamen er de christenen (katholieken en anglicanen) die van Samhain de feesten Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november) maakten. Beide feestdagen waarop de doden worden herdacht. Christelijke feestdagen waarbij je nog veel van de Keltische gebruiken terug ziet.

Jack O’Lantarn

Terug naar Halloween en de Amerikanen. In de 19de eeuw kwamen er veel immigranten van Ierland en Brittannië naar Amerika. Zij namen hun eigen feesten en gebruiken mee. Hier werd het verhaal van Jack O’Lantarn toegevoegd aan All Hallows Eve. Jack O’Lantarn zou de duivel voor de gek hebben weten te houden en hebben vastgezet in een boom.

Toen Jack overleed mocht hij niet naar de hemel maar hij mocht ook de hel niet in van de duivel. De duivel gaf hem toen een brandend kooltje waarmee Jack zijn weg in het donker, tussen hemel en hel, kon vinden. Volgens het verhaal heeft Jack het kooltje in een uitgeholde biet gedaan dat dienst deed als lantaarn.

Halloween-pompoenen

Bij de gebruiken in Amerika zijn de bieten vervangen voor pompoenen. Dat de uitgeholde pompoenen ook enge gezichten kregen heeft weer te maken met het verjagen van geesten.

Halloween op zijn Hollands

In Nederland is Halloween een lachertje. Huizen versieren doen we pas nadat Sinterklaas begin december weer naar Spanje is vertrokken. De deuren langs voor snoep word gedaan op 11 november ter ere van Sint Maarten.

Verkleden? Dat gebeurt wel steeds vaker. Feestjes vieren doen we graag. In Walibi kan je griezelen tijdens de Fright Nights, in Amsterdam is er de jaarlijkse Halloween Parade door het centrum van de stad die afgesloten word met een Monsters Ball en bij Pathe kan je griezelen met verschillende horrorfilms.

 

Tags
– Advertisement –
Written By

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.