Na de ‘@’ is de ‘#’wel het meest bekende symbool op je toetsenbord en dat komt allemaal door Twitter. Want daar werd het symbool voor het eerste gebruikt zoals we het nu allemaal kennen. De Hashtag is het verzamelsymbool waaronder we berichten groeperen. En we gebruiken het allemaal.
Hashtag
De hashtag zoals we hem nu gebruiken is geintroduceerd door ene Chris. Hij werkte bij Google en zocht een manier om berichten op Twitter te groeperen en beter vindbaar te maken. In een tweet stelde hij voor om daar de hashtag voor te gebruiken.
how do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg]?
— ⌗ChrisMessina (@chrismessina) 23 augustus 2007
Deze manier van groeperen werd direct overgenomen en tegenwoordig kennen we niet anders. Niet alleen op Twitter zelf maar ook buiten het medium om maken we met een #-boodschap duidelijk hoe je een bepaalde groep informatie kan vinden of volgen.
Zoeken
De Hashtag is voor Twitter eigenlijk belangrijker dan de zoekfunctie. Wanneer er een event is of een belangrijke voetbalwedstrijd dan posten we vanzelf onder een bepaalde hashtag. Recent zochten we massaal naar info over de aanslagen in #Barcelona. We kennen allemaal de #IceBucketChallenge nog en de hardcore Twitteraar heeft heel vaak de #dtg gebruikt, en dat staat voor ‘durf te vragen’.
Patent
Er zijn mensen die zich afvragen of die bedenker van de hashtag op Twitter geen aanspraak kan maken op een vergoeding. Zijn idee heeft zo een uitwisbare indruk gemaakt op de manier waarop we communiceren met elkaar. Zou iemand daar niet patent op moeten nemen?
Een kleine minuut Googlen leert ons dat je geen patent aan kan vragen op zo een klein symbool. Daar komt bij dat hij het symbool niet verzonnen heeft maar het gebruik op Twitter in combinatie met een boodschap.
Het zou techisch gezien wel mogelijk zijn om een ‘trademark’ aan te vragen voor een bepaalde Hashtag. Daar zijn heel veel regels voor en dan zouden we kunnen denken aan #justdoit of #sytycd. Dat zijn onmiskenbare hashtags die verbonden zijn aan een uniek merk of product.
Voor Chis uit de Verenigde Staten maakt het allemaal niet meer uit. Hij krijgt er geen cent voor maar verdient wat ons betreft de eeuwige roem.