Rijden onder invloed

Heineken onderzoekt rijden onder invloed, veel culturele verschillen

Heineken is een bedrijf dat vooral drank met alcohol produceert. Sinds enkele jaren neemt men daar de verantwoording om mensen te waarschuwen voor het rijden onder invloed. Met onder andere een campagne met ex-Formule 1 rijder Jackie Steward en de sponsering van de F1 probeert men te voorkomen dat men met drank op achter het stuurt stapt.

Rijden onder invloed

Wereldwijd ondervroeg Heineken 10.000 mensen die met drank op aan het verkeer deelnamen. Daaruit bleek dat men in elke markt anders omgaat met rijden onder invloed.

Uit de studie blijkt dat 79% van de ondervraagden het avondje uit van te voren plant. Dat wil zeggen dat men bepaald wie er rijdt en dus wie er kan drinken. Helaas is het zo dat deze goede bedoelingen niet in alle gevallen uitgevoerd worden. Het blijkt dat culturele invloeden en sociale druk nogal eens roet in het eten gooien.

rijden onder invloed
dailymail.co.uk

Ontkennen

Bij het ondervragen van de deelnemers aan het onderzoek zegt 50% dat ze hun gedrag niet zien als ‘rijden onder invloed’. Daarnaast zegt 25% dat rijden onder invloed geaccepteerd is binnen hun cultuur. Meer dan de helft van de ondervraagden was niet bang gepakt te worden door de politie.

Fabels

Ongeveer 64% zegt dat rijden onder invloed mag/kan wanneer je heel veel gegeten hebt, drankjes om en om drinkt en een klein dutje doet voordat je in de auto stapt.  Veel van de ondervraagden ( de helft) zegt meer te kunnen drinken voordat het het rijden beinvloed dan bij anderen.

rijden onder invloed
bron: drivesober.nhtsa.gov

 

Aanscherpen

Uit het onderzoek blijkt dat niet elke markt hetzelfde denkt over rijden onder invloed. Daarvoor zal de biergigant de komende campagnes voor sommige markten gaan aanscherpen.

Alcohol in het verkeer

De norm voor jonge en onervaren rijders ligt op 0.2 promille. Deze waarde wordt al bereikt na 1 glas, bij vrouwen kan dat zelfs minder dan een glas zijn. Voor de meer ervaren bestuurders geld er een alcohol promillage van 0.5 promille. Deze waarde bereik je al na 2 glazen alcohol in een uur.

Wanneer je gepakt wordt moet je er rekening mee houden dat rijden onder invloed geen overtreding is maar een misdrijf. De straffen die uitgedeeld worden zijn dan ook niet flauw. Boetes beginnen al bij 300 euro.

Bron

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.