Wat is Bitcoin

Hoe koop ik een bitcoin?

eenvoudig zelf handelen in digitale valuta
eenvoudig zelf handelen in digitale valuta

Je ziet steeds meer berichten over zogenaamde cryptomiljonairs. Mensen (vooral jongeren) die ooit eens 10.000 Bitcoins hebben gekocht voor totaal € 10 en nu letterlijk miljonair zijn door de explosieve stijging in prijs. Slapend rijk worden noemen de meesten het nu.

Maar natuurlijk zijn er ook slecht nieuws berichten. Zoals uit China waar ze alle cryptobeurzen verplicht sluiten. Of Jamie Dilon (baas van JP Morgan) die Bitcoin frauduleus vindt en al het personeel die erin handelt zal ontslaan. Dat heeft natuurlijk effect op de prijs van de Bitcoin. De prijs daalde van ruim € 4.000 naar € 2.900 in nog geen paar uur tijd. Nu een week verder is de prijs alweer terug op € 3.500.

Hoe koop ik een Bitcoin ?

Dit soort berichten komen de bekendheid van Bitcoin natuurlijk ten goede. Toch blijft het kopen van een Bitcoin een apart geval. Enkele miljoenen mensen hebben tegenwoordig Bitcoins in bezig, maar is het nou ingewikkeld om aan virtueel geld te komen? Hoe koop ik een Bitcoin?

Bitcoin Wallet

Stop! Zorg eerst voor een Wallet

Voordat je je eerste virtuele munteenheid koopt, moet je toch echt eerst een Wallet regelen. Je virtuele portemonnee waar je je Bitcoins in gaat bewaren. Hiervoor bestaan zogenaamde cold en hot wallets. Cold Wallets bewaar je offline, Hot Wallets bewaar je online.

Zo koop je zelf valuta

Beide hebben zo ook weer hun voor- en nadelen. Belangrijk om te onthouden is dat jij de prive sleutel tot de Bitcoin moet hebben. Wanneer je een ander de beschikking geeft over deze sleutel, kun je zomaar Bitcoins kwijtraken. Dit kan gebeuren door een hack in deze Wallet bijvoorbeeld.


Wil je eens een kleine hoeveelheid Bitcoins kopen, dan kun je een Wallet openen bij bijvoorbeeld blockchain.info of  Spectrocoin. Je maakt een account aan bij deze online dienst en ontvangt een privé sleutel waarmee alleen jij kunt inloggen op je account. Daarnaast ontvang je een publieke sleutel voor het ontvangen van je Bitcoins.

Blockchaininfo
Screenshot van Blockchain.info

Bitcoins kopen met iDeal

Zodra je je Wallet met het ontvangst adres voor Bitcoins hebt kun je Bitcoins kopen. Dit kan op diverse Nederlandse, maar ook Europese Cryptobeursen. Voor het gemak kun je gebruik maken van BTCdirect en Bitonic. Tot €50 kun je vaak Bitcoins kopen zonder legitimatie. Je vult het bedrag in € in en de site rekent om hoeveel Bitcoins je krijgt.

Zo koop je zelf valuta

Zorg dat je je ontvangstadres goed hebt overgenomen (kopiëren en plakken dus). Je betaling verricht je via het bekende iDeal. De sites hebben een eerste verwerkingstijd en afkoelperiode van een aantal uren. Raak dus niet meteen in paniek als je Bitcoins niet meteen in je Wallet verschijnen.

iDEAL

Wanneer je via deze methode je eerste Bitcoin of Satoshi (een deel van een Bitcoin) hebt gekocht, verdien je een felicitatie van ons. Je bent zojuist je eigen bank geworden. Zorg dat je je codes en wachtwoorden op een veilige locatie opslaat want eenmaal kwijt betekent ook dat je je zuur verdiende Bitcoins ook kwijt bent.

Betalen met Bitcoins

Uiteraard is het ook mogelijk om te betalen met Bitcoins. Hiervoor heb je het ontvangst adres van de tegenpartij nodig. Vanuit je Wallet kun je Bitcoins verzenden naar dat specifiek adres. Aan de hand van het Bitcoin Netwerk wordt de betaling snel of juist langzaam verwerkt. Momenteel kun je vooral online met Bitcoin betalen op diverse Nederlandse websites. Offline komt nog niet (veel) voor. Ook kun je via deze methode je Bitcoins weer terugverkopen aan BTCDirect of Bitonic wanneer je Euro’s nodig hebt, of wanneer je denkt dat de koers van de Bitcoin te veel gestegen (of gedaald) is.

eenvoudig zelf handelen in digitale valuta

Dus wanneer iemand bij het koffieapparaat, trein of een verjaardag vraagt ‘hoe koop ik een Bitcoin ?’ dan staat hierboven het antwoord.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.