Instagram hack

Instagram hack: informatie te koop op het internet

Niet alleen HBO heeft ter maken met een vervelende hack, maar Instagram is aan de beurt. Het account van Selena Gomez bleek niet het enige account dat gehacked was, enkele miljoenen andere zijn ook het slachtoffer.

Instagram

Het account van zangeres Selena Gomez was gehacked en er waren naaktfoto’s geplaats van haar ex-vriendje Justin Bieber. In eerste instantie dacht men dat dit een zeldzaam geval was, maar niets bleek minder waar.

Door de hack was men in staat geweest de gegevens van miljoenen accounts te bekijken en op te slaan. Daarbij zijn niet alleen houders van verified accounts getroffen maar ook een groot aantal ‘gewone’ gebruikers.

Niet lang nadat het bekend werd dat de hack had plaatsgevonden kwam er een database onder de naam Doxagram online. Volgens de makers bevatte de lijst 1000 namen waaronder de  50 meest-gevolgde accounts op Instagram. Voor 10 dollar per zoekopdracht kon men informatie verkrijgen uit deze lijst

In deze lijst zitten de namen van een groot aantal celebrities. Hieronder de lijst zoals The Verge hem publiceerde

  • Acteurs: Emma Watson, Emilia Clarke, Zac Efron, Leonardo DiCaprio, Channing Tatum.
  • Muziekanten: Harry Styles, Ellie Goulding, Victoria Beckham, Beyoncé, Lady Gaga and Rihanna, Taylor Swift, Katy Perry, Adele, Snoop Dogg, Britney Spears.
  • Sporters : Floyd Mayweather, Zinedine Zidane, Neymar, David Beckham, Ronaldinho.
Doxagram
Afbeelding via Daily Mail

The Daily Beast die over deze hack schreef heeft de proef op de som genomen en kom bevestigen dat de lijst e-mails en telefoonnummers bevatten die bij valide Instagramaccounts horen.

Lek is dicht

Het lek op Instagram is inmiddels gedicht. Volgens de fotoapplicatie hebben de hackers geen toegang gehad tot de database met inloggegevens. Wel zijn de telefoonnummers of e-mailadressen of allebei van 6 miljoen accounts in het bezit van de hackers.

Voor de celebrities zit er waarschijnlijk niets anders op dan deze e-mailadressen en telefoonnummers te veranderen. De ‘gewone’ accounts zouden zomaar weer eens een flinke bak met spam in hun inbox kunnen verwachten. In het ergste geval zou men met de gegevens zich toegang kunnen verschaffen tot iemands prive-informatie. Het blijft dus belangrijk om je accounts en dergelijke te blijven beschermen.

Jezelf beveiligen

Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf beter te beschermen tegen dit soort praktijken. Ten eerste kies je altijd een moeilijk wachtwoord en verander je dat ook regelmatig. Er zijn ook verschillende diensten zoals Last Pass die je daarbij helpen.

2-steps verification

Google biedt bijvoorbeeld ook twee-stappen verificatie aan  Hierbij beveilig je je account met een wachtwoord en je mobiele telefoon of een beveiligingssleutel. Om toegang te krijgen tot je account heb je altijd beide nodig.

Bron

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.