iPhone foto

Aantal iPhone-apps maakt ongevraagd screenshots

Privacy is vanzelfsprekend belangrijk en dat komt nog wel eens in het gedrang bij het gebruik van apps. Volgens een rapport zijn er een aantal apps die ongevraagd screenshots maken van het scherm van een gebruiker op een iPhone

Screenshots iPhone

Voordat we allemaal gelijk op de barricaden gaan staan en de kantoren van de overtreders in brand steken, eerst een nuance van het probleem. Wanneer een bedrijf een app bouwt willen ze graag weten hoe een gebruiker deze ervaart en waar het eventueel misgaat. Daarvoor kun je software installeren die alle acties van een gebruiker bekijkt en daarvan screenshots of schermopnames terugstuurt voor analyse.
Een aantal van de door Techcrunc gevonden ‘overtreders’ gebruikten software van de firma Glassbox. Dit bedrijf heeft in een reactie gezegd dat het alleen acties binnen het gebruik van de applicatie volgt en niet van andere gebeurtenissen op het scherm van de gebruiker.

 iPhone-apps worden extern bekeken
iPhone-apps worden extern bekeken

De techniek die wordt gebruikt heet ‘session replay’. Hierbij neemt de software de acties op het scherm op om het later te analyseren. Deze analyse moet uitwijzen of de app makkelijk te gebruiken is en waar er eventueel een fout ontstaat. Volgens Techcrunch zouden sommige bedrijven deze data zelfs verkopen.

Probleem of geen probleem

Tot zover lijkt er nog niks aan de hand, maar dat lijkt maar zo. Onderzoek wijst uit dat geen van de bedrijven die deze manier van onderzoek gebruikt dat in de gebruikersvoorwaarden vermelden. Hoewel niemand deze leest zijn ze dat wel verplicht om te doen. Daarbij komt ook nog dat er vermoedens zijn dat screenshots met vertrouwelijke informatie zoals creditcardgegevens en paspoortnummers zonder veilige versleuteling verzonden zijn naar de bedrijven voor analyse.

Bij de apps van de volgende bedrijven is een dergelijk probleem gevonden: Abercrombie & Fitch, Hollistyer, Expedia, Hotels.com, Singapore Airlines en Air Canada.

Bron: BGR

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.