jaren 80 cassetebandje

Jaren 80 muziek domineert de muziek in films van nu

Wanneer je de nieuwe films van de laatste maanden afgaat dan lijkt het wel of er een revival van de jaren 80 aan de gang is. Wij betrappen steeds meer nieuwe producties op het gebruik van muziek uit de periode en een stuk uit de jaren 70.

70’s en 80’s zijn helemaal in

De eerste film waar we volop werden geconfronteerd met deze muziek is Guardians of the Galaxy. De hoofdrolspeler heeft een mix-tape van zijn overleden moeder waar allemaal songs van jaren terug op staan. Deze muziek speelt een belangrijke rol in de film, en ook daarbuiten want de soundtrack werd populair.

Eerlijk is eerlijk, we spelen een beetje vals want de meeste tracks komen uit de late jaren 70.

https://open.spotify.com/user/hollywdrecrds/playlist/1xY6msLHX1W34EzB0UkkbU

Baby Driver

Onlangs ging de redactie naar Baby Driver ( lees hier de review) en ook in deze film heeft de hoofdrolspeler zijn liefde voor de muziek uit deze periode aan zijn moeder te danken.
Baby rijdt de hele film rond met een iPod op zijn hoofd waarop een selectie van nummers staat die onder andere door zijn moeder gezongen werden.

Atomic Blonde

Wanneer je deze periode in de bioscoop zit zul je ook trailer van de nieuwe Charlize Theron film voorgeschoteld krijgen. De film met de titel ‘Atomic Blonde’ speelt zich af in de jaren 80 in Duitsland. Ze wordt als MI6 Undercover agent naar Berlijn gestuurd in de Koude Oorlog. De film speelt zich af niet lang voordat de Muur valt en Oost en West met elkaar verenigd werd. Een mijlpaal in de geschiedenis die ontzettend veel in beweging heeft gezet.

 

De muur viel in 1989 en qua muziek hebben we daar niet alleen goede herinneringen aan. Want er stond namelijk een Strandwacht op de zojuist gevallen muur te bleren. Maar de periode voor het vallen van het ijzeren gordijn kenmerkte zich door hele goede muziek.

Al komt de film pas op 9 augustus uit, de playlist staat al op Spotify en heeft heel veel nummers uit de periode 1980 tot en met 1985 met ook wat nieuwere songs.

De laatste film die we in dit artikel willen noemen is er een die pas in 2018 zal uitkomen. Ready Player One is een boekverfilming met Steven Spielberg als regisseur en het speelt zich in de toekomst af. Het centrale thema in de films is VR en hoe de mens in die periode leeft met die VR. We hebben nog niet veel gezien van de film, maar we weten nu al dat er veel muziek uit de jaren 80 in voor zal komen.

Wanneer je het boek gelezen hebt dan weet je dat de hoofdrolspeler ook een voorliefde heeft voor de ‘oude’ muziek ( hij leeft in 2045) en games uit de 80’er jaren. En deze muziek zal ook een belangrijke rol spelen in het plot van de film.

Waarom is de muziek uit de jaren 80 zo populair

In de jaren 80 veranderde er veel. In 1983 werd de eerste mobiele telefoon op de markt gebracht, en Michael Jackson’s Thriller kwam uit. Steve Jobs liet in 1984 de eerste MacIntosch computer zien. Back to the future, Nike Air Jordan, We are te World allemaal in 1985. In 1988 werden er meer cd’s verkocht dan platen en ga zo maar door. Meer feitjes vind je hier.

Martin Cooper eerste mobiele telefoon
De eerste mobiele telefoon werd getoond door Martin Cooper

Wanneer je deze tijdlijn bekijkt zijn er heel veel gebeurtenissen die ons tijdsbeeld nu beheersen. Kijk naar de smartphone, Apple, Nike en in 1989 het internet dat wereldwijd beschikbaar is.

Muziek

Wat betreft muziek zagen we de introductie van de synthesizer in heel veel muziekstromingen, een apparaat dat nu nog steeds heel veel gebruikt word. De muziek schoot alle kanten op, muzikanten namen risico en deden iets compleet anders dan volgen wat de mainstream ze dicteerde. Dat trekt de generatie van nu ook aan, dingen anders doen en een verschil maken.

De 30’ers van nu zijn heel erg anders dan de 30’ers van vroeger. Waar je vroeger in je ‘thirties’ met een schort aan stond af te wassen ga je nu nog op reis en beleef je dingen. Er is een gevoel ontstaan dat het leuke en frisse leven langer duurt van je 15e tot je 16e. De kids van de 80’s zijn nu ook de hoofden van reclamebureau’s en andere creatieve industrie. Misschien dat zo deze periode levend gehouden word. Wie zal het zeggen.

Conclusie

Wat het ook mag zijn, het is mooi. Wanneer je nu naar de film gaat en je bent 45 en er zit iemand van 25 naast je waarmee je samen kunt genieten van de muziek in de bovengenoemde films, dat is gewoon heel mooi.

Het gebruik van deze tracks geeft een extra dimensie van moderne nostalgie en waardering voor de dikke vette jaren 80.

Bron 1

Bron 2

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.