Kaepernick

Knielende Kaepernick gezicht nieuwe Nike-campagne

American Football is de grootste sport in de Verenigde Staten. In 2016 knielde de quaterback Colin Kaepernick tijdens het volkslied als protest tegen het politiegeweld tegen zwarten in de Verenigde Staten. Sinds dat moment ben je voor of tegen hem.

Nike

Colin Kaepernick is een quarterback in het American Football. In 2016 haalde hij het nieuws door uit protest te knielen bij het spelen van het Amerikaanse volkslied. Hij protesteerde tegen discriminatie en politiegeweld tegen zwarten in het land.

De knielende Kaepernic
De knielende Kaepernick

Veel sporters hebben de ‘take a knee’-pose overgenomen uit steun voor de actie van Kaepernick. Niet iedereen was gelukkig met deze actie, de Verenigde Staten is een patriottistisch land waar geen respect tonen aan de vlag en het volkslied bijna ondenkbaar is. Ook president Trump was niet blij en pleitte voor ontslag voor de betrokken sporters.


Nike heeft een standpunt ingenomen in deze zaak door Colin Kaepernick het gezicht te maken van een nieuwe campagne. De boodschap van de campagne is ‘Believe in something. Even if it means sacrificing everything‘. In goed Nederlands betekent dat ‘Geloof ergens in. Ook al moet je er alles voor opgeven’. Het is een risicovolle move van Nike want ze nemen hier stelling en dat wordt ze niet in dank afgenomen. Op Twitter zijn er al diverse anti-Nike acties aan de gang zoals #BoycotNike en #JustBurnIt.

#JustBurnIt
#JustBurnIt

Wat veel Amerikanen tegen de borst stuit dat er anderen (militairen/veteranen) zijn die veel meer opgeofferd hebben dan Kaepernick. En het niet respecteren van de vlag staat voor hen gelijk aan het niet respecteren van de veteranen. Kaepernick heeft al meer dan een jaar geen team om voor te spelen. De rechtbank heeft het onlangs bewezen verklaard dat de speler met opzet buiten de competitie wordt gehouden.

 

nike stock prices Kaepernick
Nike stock prices Kaepernick

Hoe groot het risico voor Nike is kun je zien aan de prijs van het aandeel. De beleggers, die geen boodschap hebben aan dit soort zaken, straffen het bedrijf genadeloos af op de beurs. Nike zal dit zeker gaan voelen in de portemonnee.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.