Cobra Kai

Karate Kid revival “Cobra Kai” krijgt 100% score op Rotten Tomatoes

YouTube is al langer bezig om hun premium content aan te bieden met YouTube Red om zo een deel van de kijkers aan zich te binden. Dat gaat ze waarschijnlijk lukken met Cobra Kai, de revival van the Karate Kid uit 1980.

Cobra Kai

In het eerste seizoen, bestaande uit 10 afleveringen, wordt de film uit 1984 even opgerakeld en afgestoft waarna een flash forward naar het heden volgt.

Allereerst: als je Karate Kid (1984 versie) nog niet hebt gezien…. ga jezelf schamen, jij cultuurbarbaar. Zorg dat je deze eerste deel zeker bekijkt. De overigen 4 delen zijn uiteraard ook leuk om even mee te nemen. Karate Kid is de vereenzelviging van een kind wat voor zichzelf op leert komen tegen een enorme pester. Daniel LaRusso (Ralph Macchio) verhuist met zijn moeder naar Los Angeles en heeft een moeilijke periode om daar een draai te vinden in de nieuwe omgeving. Het wordt vooral lastiger als hij verliefd wordt op Ali, die toevallig het (ex)-vriendinnetje is van Johnny Lawrence (William Zabka), de beste karateka-leerling van Cobra Kai. Daniel wordt regelmatig afgetuigd en dwarsgezeten door Johnny en zijn vrienden van Cobra Kai. Het resulteert in een vriendschap tussen Daniel en de conciërge, Mr. Miyagi (Pat Morita), waar hij karate van leert om zich te verdedigen. Een grand finale volgt wanneer Daniel en Johnny elkaar tegenkomen in de All Valley High Karate toernooi aan het einde van de film. De rest moet je echt even zelf gaan zien.

En nu: Cobra Kai

Cobra Kai speelt zich af in het heden. Het is na het toernooi bergafwaarts gegaan met Johnny, hij leeft van onderhoudswerkzaamheden, zit flink aan de drank, is gescheiden en heeft een zoon die hij niet ziet. Daniel daarentegen is een succesvolle eigenaar van een autohandel met meerdere locaties. Johnny komt door het succes van Daniel nooit van het verleden af, door allerlei reclame en affiches.

In de allereerste aflevering volgen we Johnny’s huidige leven. Het is ook meteen een referentie naar Karate Kid met even zoveel flash backs uit de film van 1980. Een scene laat Johnny in zijn afgetakelde Firebird zien, terwijl scene’s van een vervlogen tijd voorbij vliegen.

De beste scene is natuurlijk het moment dat we zijn karate-skills dan uiteindelijk weer op het scherm mogen aanzien. Dit gebeurt op het moment dat een jongen uit zijn appartement wordt gepest door een groepje en Johnny de boel een halt toeroept (de ware reden is eigenlijk dat het manneke tegen zijn auto werd aangegooid, maar goed). Het groepje probeert Johnny uit te schakelen, maar Johnny’s training door Kreese (zijn Cobra Kai leraar). De scene is ronduit geweldig omdat zelfs zijn kiai (schreeuw) op geen enkele manier is veranderd ten opzicht van 1984.

Tegen het einde van de eerste aflevering zijn er geweldige verwijzingen gelegd voor de afleveringen die nog gepland staan. Johnny en Daniel komen elkaar tegen in de zaak van Daniel wanneer de auto van Johnny gerepareerd moet worden door een ongeluk. Johnny gedraagt zich enorm ongemakkelijk, maar je kunt al zien dat ze elkaar eigenlijk nog steeds niet mogen. Deze ontmoeting staat echt centraal voor het volgend idee van Johnny: het heropenen van Cobra Kai Dojo.

Cobra Kai, met een 100% score op Rotten Tomatoes, is ontzettend vermakelijk, helemaal als je fan bent van Karate Kid (en alle delen die erop volgden). Macchio en Zabka zitten helemaal in hun iconische rollen en dat is precies de reden waarom deze serie werkt. Sommige zaken uit de serie zullen je ontschieten als je het origineel niet hebt gezien, maar YouTube neemt hier (misschien wel terecht) aan dat dit maar voor een heel klein percentage van de kijkers zal gelden.

De eerste twee afleveringen van Cobra Kai zijn gratis te bekijken op YouTube. Voor alle overige afleveringen heb je een YouTube Red abonnement nodig.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.