Maan

Maan-Gate gaat om meer dan Maan alleen

Op vrijdag 17 november was zangeres Maan te gast bij de Frank en Vrijdagshow op Radio538. Als ‘verassing’ kreeg zij, tijdens het zingen, een piemel in haar zicht gezwaaid. Maan schrok en begon te huilen. Iets wat de heren Frank Dane en Jelte nog wat niet hadden verwacht. Ik weet niet hoe de heren hadden verwacht dat een 20-jarig meisje zou reageren. Volgens mij is het namelijk niet meer dan logisch dat je gaat gillen, slaan of huilen in een situatie van seksuele intimidatie.

Reacties van BN’ers op Maan-gate

Hoewel het voorval 3 weken geleden al plaatsvond krijgt het nu pas echt aandacht. Nadat zanger Tim Knol een uitspraak deed over het ‘incident’ ging het los op social media. Veel mensen vonden er wat van. Van aanstelgedrag van Maan tot misplaatste grap van Frank Dane. Sommigen noemden het seksuele intimidatie. Hoe je de situatie ook wil benoemen er gaat meer schuil achter de situatie waar Maan zich in bevind. Dat werd in eerste instantie aangestipt door deze tweet:

 

De dame weet wat mij betreft direct de vinger op de zere plek te leggen. Maan is in de studio om haar nieuwe single te promoten. Uit wat Frank direct na het incident zegt en wat Maan afgelopen maandag tijdens de uitzending zei maak ik op dat er sprake is van pestgedrag. Iedere keer was Maan de lul met grapjes van Frank en Jelte. Ze zegt letterlijk dat ze blij was dat er een keer geen grapjes werden gemaakt.

Lieve mensen, grapjes uithalen is leuk maar niet als het lijdend voorwerp van de grapjes er niet om kan lachen. Herhaaldelijk grapjes uithalen is dan gewoon pesten. Vergeet niet dat Maan ook nog eens in een afhankelijkheidspositie zit bij Radio538. Zij moet promotie komen doen omdat ze anders niet gedraaid word. Niet gedraaid worden op de radio betekent dat jouw platen niet verkocht worden. Voor de doelgroep waar Maan muziek voor maakt moet zij bij Radio538 langs komen.

De gedachte dat Maan ook andere muziek kan maken speelt nu in je hoofd. Ik weet het. Not going to happen. Ten eerste is de jongedame nog maar 20 en valt zelf in de doelgroep. Het tweede is dat zij de winnares is van The Voice of Holland en daarmee een contract heeft gewonnen. Een contract waarmee zo snel mogelijk, zo veel mogelijk geld verdiend moet worden. Een contract bij meneer Talpa. Raad eens waar Radio538 een onderdeel van is? Inderdaad Talpa. Zowel Maan, als Frank en Jelte werken uiteindelijk allemaal voor hetzelfde bedrijf.

 

A post shared by Maan (@maan.de.st) on

Even terug

Terug naar de situatie zoals die bestond. Als 20-jarig meisje krijg je een piemel voor je gezicht gezwaaid, je schrikt en moet huilen. Je eerste reactie is: “Ik kom hier nooit meer!” Je realiseert je dat dat helemaal niet kan en herstelt het al snel met een “grapje, grapje”. Die eerste, instinctieve reactie zegt alles over de hele situatie. Alles wat we daarna gehoord hebben van Frank Dane en Maan is crisismanagement. De statement van Maan die geschreven is door haar management. De excuses van Frank die zich realiseert dat hij hiermee heel Nederland over zich heen krijgt. Ik wil best geloven dat Maan zich over de situatie heen heeft gezet. Ik vind het ook begrijpelijk dat ze zich op andere dingen, haar nieuwe tour, wil focussen. Maar dat het oké is tussen Frank en Maan dat geloof ik niet.

Wat mij het meeste dwars zit aan de situatie is dat er vanuit Radio538 zelf geen enkele reactie is geweest. Zij hebben alleen het fragment van de site gehaald. Geen statement, geen excuses, helemaal niets. Waar wij met zijn allen over Frank Dane heen vallen moeten we niet vergeten hoe groot deze ‘grap’ was. Bij het maken van een radioprogramma is een compleet productieteam betrokken. Tijdens een van de redactievergaderingen is dit idee met zijn allen besproken. Vervolgens heeft de producent er akkoord op gegeven en is een productie-assistent er mee aan de slag gegaan. Dit is niet zomaar een grapje en Radio538 laat dit simpelweg aan zich voorbij gaan. Dat zegt volgens mij heel veel over de cultuur binnen deze radiozender.

Door het uitblijven van een reactie van Radio538 zelf word Frank Dane voor de leeuwen gegooid en hoeven ze niets te doen met de situatie rondom het gehele team. Door Maan een verklaring af te laten leggen dat alles oké word de situatie kleiner gemaakt dan dat deze is. Doordat wij op social media ons alleen focussen op deze ‘grap’ missen we met zijn allen het grote geheel van pesten en intimidatie die er hier plaats vind. Vervolgens mag Maan weer terug naar de plek waar er iedere keer opnieuw iets vervelends gebeurd want ja, er moet wel een plaat verkocht worden.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.