Netflix - One Punch Man

Netflix Kijktip: One Punch Man

Sinds enige tijd worden aan de titels van Netflix ook diverse Anime’s toegevoegd. Anime’s zijn anders dan tekenfilms. Het zijn de verfilmingen van zeer goed lopende Manga’s (Japanse stripboeken). Een van deze titels moet je echt kijken nu het op Netflix beschikbaar is: One Punch Man.

Kei-harde actie voor superhelden-freaks

Het verhaal van One Punch Man is eigenlijk in één woord: ABSURD. Saitama, de hoofdrolspeler, is ‘s werelds sterkste superheld. Hij verdient zijn naam, One Punch Man, door het met één slag uitschakelen van zijn tegenstanders. Deze verdienste is ook meteen de grootste frustratie voor deze 25-jarige superheld: hij verveelt zich namelijk suf.

One Punch man
One Punch man

Het unieke van het verhaal over Saitama is de gedachte over het echte dagelijks leven van ‘s werelds sterkste, krachtigste, snelste superheld. Hoe zou dit er uit zien? Hoewel het leven van Saitama wat saai is, is de serie dat absoluut niet. Saitama wordt namelijk uitgedaagd door andere helden en vijanden, maar is zelf ook bezig om net die extra uitdaging te vinden zodat ie weer een doel in zijn leven heeft.

Dit zijn de redenen waarom je One Punch Man moet kijken

One Punch Man heeft het beste oorsprong verhaal ooit. Saitama is namelijk niet altijd een superheld geweest. Zijn oorsprong gaat terug naar een dag op straat, waar hij net weer is afgewezen voor een vacature. Op dat moment wordt hij geconfronteerd met Crabantle, een vijand die door het teveel eten van krabben er zelf een is geworden. Crabantle probeert op dat moment een kind te vermoorden, waar Saitama een stokje voor steekt. Door dit voorval krijgt Saitama zoveel energie dat hij besluit iedere dag een strak trainings-regime te volgen. Dit zorgt er voor dat hij de sterkste superheld wordt, maar tegelijk ook kaal.

De manier waarop de oorsprong betrekking heeft op de humor is echt bepalend. In One Punch Man zijn er twee invalshoeken voor humor: de superhelden clichés en de verveling van Saitama. Superhelden worden enorm op de hak genomen. Hun nobelheid en eer wordt in een proces opgebouwd wat hoort bij een superheld. Saitama krijgt het iedere keer voor elkaar op een zeer serieus moment dit soort opbouw in één keer met de grond gelijk te maken.

[let op spoiler] Bijvoorbeeld in het verhaal over Genos (de sidekick van Saitama). Genos vertelt hoe hij superheld is geworden. Maar Saitama raakt verveeld. Hij wil andere dingen doen: tv kijken, chips eten. Dus hij verplicht zijn sidekick het verhaal samen te vatten in 20 woorden of minder. Het is enorm lachwekkend om te zien hoe Saitama totaal niet onder de indruk is van zijn vijanden. Het maakt niet uit hoe groot of sterk ze zijn. De vijanden nemen ook de tijd om zich ten overvloede te introduceren en uit te leggen welke bedoeling ze hebben. Saitama heeft hier een hele eenvoudige reactie op terug.

De andere superhelden van de wereld zijn blijkbaar totale eikels. Ze zijn vooral zelfingenomen en alleen bezig met het behalen van een status. Ze zijn uitermate jaloers en proberen elkaar ook constant de troef af te steken. De enige andere die niet zelfingenomen is, is Genos. Hij behaalt steeds weer perfecte scores door hard te werken en zijn best te doen. Hij doet wat ie moet doen en wat er verwacht wordt van een echte superheld.

In tegenstelling tot Genos staat dan Saitama, lui en verveeld. Hij begrijpt het superhelden verhaal gewoon niet: uiteindelijk is hij er alleen één geworden omdat ie geen baan zocht en uit verveling. De superschurken zijn een andere bron van humor. Ze zijn uitstekend vormgegeven en in andere serieuze verhalen zouden ze eigenlijk behoorlijk schrikbarend zijn. In One Punch Man weten we al dat ze slechts één doel hebben. Het achtergrond verhaal van iedere superschurk geweldig uitgewerkt. Vooral wanneer je dit afzet tegen het verhaal van Saitama.

Maar de belangrijkste reden om One Punch Man te kijken is vanwege de geweldige actie-vechtscene’s die de serie bied. Ondanks de uitkomst die je vooraf eigenlijk al weet zijn de vechtscènes uitstekend getekend, verfilmd en hebben een vloeiende geheel in het verhaal. Superschurken kwader en groter worden om vervolgens weer verslagen te worden door een verveelde Saitama is echt prachtig om te ervaren.

Al met al: One Punch Man is een anime die je zeker gezien moet hebben. Seizoen twee is nu in de maak. Overigens: het geheim van zijn training wordt in de serie uitgelegd, dus als je zelf nog een superheld wilt worden.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.