Netflix Leave the World behind review

Netflix produceert wat af. Een aantal jaren geleden beloofde het voor vele miljoenen aan eigen producties uit gaan brengen. Deze belofte hebben ze wel ingelost alleen valt de kwaliteit vaak (erg) tegen. Leave The World Behind is zo een productie en ik ben blij dat ik deze keer wel positief kan zijn over een film van Netflix

Leave The World Behind

Deze film vindt zijn origine in een boek van Rumaan Alam met dezelfde titel. Netflix heeft een bod gedaan op de rechten voor de film en deze ook gewonnen. De film ging in premiere in oktober 2023 en kreeg goede reviews alhoewel er ook veel kritiek was.

Netflix heeft voor deze film weer een blik bekende acteurs en actrices laten opdraven. Onder andere Julia Roberts, Mahershala Ali en Ethan Hawke maken deel uit van de cast met nog een kleine rol voor Kevin Bacon.

Waar gaat de film over?

De film start met de moeder die spontaan een weekendje uit boekt voor het gezin. Ze gaan naar een luxe AirBNB in de bossen. Vanaf de dag van aankomst het gezin in een vreemde situatie terecht die alles te maken heeft met een cyberattack op het land. Omdat ze afgelegen zitten hebben ze niet direct door wat er aan de hand is. Het gezin, en de eigenaar van het huis met zijn dochter, krijgen steeds meer aanwijzingen voor een apocalyptisch scenario dat zich voltrekt.

Wat vinden wij van Leave The World Behind?

Vanaf het eerste moment weet deze film mij in spanning te houden. Vrij snel krijgen we de eerste tekenen van wat er gaat komen. De spanning blijft hoog omdat er weinig visuele aanwijzingen zijn waardoor er veel aannames zijn door de acteurs in de film maar ook op de bank voor de TV.

Er zijn een aantal duidelijke lijnen te onderscheiden in de film. Hieronder zal ik er aantal benoemen die volgens mij belangrijk zijn.

Onze afhankelijkheid van het internet

In Leave The World Behind is het grote thema de afhankelijk van de mens en het land wanneer het gaat over de IT-structuur. Telefoonverbindingen vallen uit, televisie en radio werken niet meer en er is geen internet. Hierdoor blijft het door luxe verwende gezin verward achter en ervaart door de film heen dat ze zonder hun verbindingen en gadgets ontzettend kwetsbaar zijn.

De mens is alles wat we hebben

Het karakter gespeeld door Julia Roberts zegt in het begin tegen een vriendin dat ze er achter is gekomen dat ze mensen eigenlijk haat gecombineerd met haar baan in sales maakt dat van haar niet echt een prettige dame voor anderen. Dat uit zich vooral in de eerste kennismaking met de eigenaar van het huis gespeeld door Mahershala Ali. In het verloop van de film wanneer het gezin is aangewezen op zichtzelf komt ze tot de ontdekking dat de mens eigenlijk alles is wat we hebben.

De problemen van Gen Z

‘De jeugd’ heeft het zwaar te voorduren in de maatschappij. Vooral Gen Z wil niks en kan niks. In deze film wordt deze generatie vertegenwoordigd door de jongste dochter. Haar favoriete serie is Friends, ze aanbid de karakters en wanneer de familie weg gaat is ze net aan de laatste aflevering toe.

Met de conversaties die het karakter heeft met haar iets oudere broer blijkt dat ze op zoek is naar de eenvoud van het leven. Eigenlijk zoals de karakters uit de serie door het leven gaan, zonder de complexe afleidingen van het internet en social media. Deze verhaallijn lijkt dun maar heeft een belangrijke plot in het verhaal.

Wantrouwen en discriminatie

Leave The World Behind laat pijnlijk zien hoe we als mens veranderd zijn in een ras met weinig vertrouwen naar elkaar toe. Ook dit wordt meteen duidelijk wanneer de eigenaar van het huis met zijn dochter terugkeert. Gezinsleden van beide kanten hebben geen vertrouwen waar andere weer het goede in de mens zien.

Ook wordt heel subtiel de rassenkwestie aangestipt van zowel de witte als de gekleurde kant. en als je goed zoekt zijn er nog meer subtiele hints naar sociale problemen te vinden.

Het einde, een turn on of turn off

Na het bekijken van de film zal de eerste discussie gaan over het einde. Onverwacht, cryptisch en open. maar naar mijn mening syblosich en passend bij het apocalyptische karakter van de film. Ik ben benieuwd naar jouw mening.

De eindscore

Ik ben blij dat deze productie van Netflix ondanks de afwezigheid van special effects en dure sets, een veel hoger niveau haalt. De spanning en de onderliggende thema’s zorgen voor iets meer dan twee uur vermaak en stof tot napraten. Ook heeft men veel aandacht gegeven aan de manier van het in beeld brengen. Er zijn heel veel mooie droneshots dito overgangen. Een klein detail wat niet onbelangrijk is, de productiemaatschappij achter deze film is Higher Grounds productions van Obama en zijn vrouw.

Meer over Streaming?

Op Streamingfans,net krijg je de beste tips over de streamingdiensten.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.