Netflix Spaceman is verwarrend goed

Vaak heb je de beste ervaring met een film wanneer het niet is wat je verwacht. Ik had dat ooit met Drive en heb dat nu met Spaceman. Deze film is verwarrende goed.

Het verhaal (geen spoilers)

Jakub is een Tsjechische astronaut die op een solo missie is naar een mysterieus fenomeen in de buurt van Jupiter. Chopra is een paarse wolk die al een aantal jaren aan de hemel is verschenen. Het doel is om te onderzoeken wat het is en waarom het aan de hemel is verschenen.

De reis duurt een jaar en Jakub, gespeeld door Adam Santler, heeft alleen directe communicatie met Peter, gespeeld door Kunal Nayyar (Big Bang Theory). Ook kan hij praten met zijn vrouw Jenka via een bizar groot vormgegeven apparaat. Het verhaal begint wanneer Jakub 189 dagen onderweg is en bijna op zijn bestemming.

Alien

De eenzaamheid gaat zwaarder wegen wanneer de gesprekken met zijn zwangere vrouw minder frequent gaan worden. Op een gegeven moment ontdekt Jakub dat hij niet alleen is en in gezelschap van een alien. Deze alien die de naam Hanos krijgt kan zijn gedachten lezen.

Hanos de alien

Hierna ontspant zich een dagenlang durend gesprek tussen de astronaut en de alien. Waarin de alien probeert Jakub te laten inzien hoe zijn leven zou kunnen zijn.

Waarom verwarrend?

De grootste verwarring komt wel door het feit dat je naar Adam Santler kijkt. De eerste 20 minuten zit je toch stiekem te wachten op een gek stemmetje, raar kapsel of een scheet grap. Hierna realiseer je je dat Santler gewoon een hele goede acteur is.

De verschijning van Hanos de alien is niet wat je verwacht. Mijn eerste gedachte was ‘Is dit het?‘ Ik heb nog niet kunnen bedenken waarom de alien eruit ziet zoals hij er uit ziet. Er moet een diepere betekenis zijn.

De film speelt zich in een fictieve tijd af, waar verschillende tijdsperioden door elkaar lopen. Tsjechië heeft een vrouwelijke communistisch leider, maar de missie wordt gesponsord door het bedrijfsleven.

spaceman Netflix

Het land stuurt een astronaut naar Jupiter, maar de communicatie met zijn vrouw verloopt via een arcadekast-achtige constructie in haar huiskamer. Rusland of Amerika komt in het verhaal niet voor, wel de Zuid Koreanen.

Waarom goed?

Het was voor mij vooral de verwarring die de film goed maakt. De reis naar Jupiter staat gelijk aan de reis van de persoon in kwestie. De alien staat voor zijn geweten en het stemmetje in zijn hoofd. Met hem/haar gaat hij de confrontatie aan met zijn gedrag en verleden om in het reine te komen met de toekomst.

Doordat de film niet gemaakt is om een bepaalde tijdsperiode juist weer te geven konden de makers de juiste setting creëren om het verhaal tot zijn recht te laten komen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.