Patriot Act

Netflix verwijdert aflevering na klachten van Saoedi-Arabië

Netflix heeft een aflevering van een serie uit het assortiment gehaald van Saoedi-Arabië. Deze zou in strijd zijn met de lokale wetgeving.

Patriot Act with Hassan Minhaj

De verwijderde aflevering is onderdeel van de Patriot Act with Hasan Minhaj show. Deze Amerikaanse komiek dankt zijn bekendheid aan The Daily Show en heeft nu zijn eigen wekelijkse programma op Netflix. In deze show ‘Patriot Act’ behandeld hij op een humoristische manier problemen in de wereld. Je zou het politieke satire kunnen noemen.

Een van zijn meest recente afleveringen draagt de titel
Saoedi-Arabië. In deze aflevering gaat het onder andere over de moord op de Kashoggi. Deze journalist was kritisch op de dagelijkse leiding in
Saoedi-Arabië en verkeerde daarmee in gevaar. Hij bracht vorig jaar een bezoek aan een ambassade en keerde niet meer terug. Men vermoed dat hij vermoord is en zijn lichaam in stukken de ambassade is uit gesmokkeld.

Hassan Minhaj Patriot Act
Hassan Minhaj

In de bovengenoemde aflevering haalt Hasan Minhaj de moord op Kashoggi aan en wijst min of meer de kroonprins Mohammed Bin Salman als schuldige aan. Deze kroonprins staat bekend als een vernieuwer, zo voerde hij ij dat vrouwen weer mogen autorijden en een bezoek aan de bioscoop mogen brengen. Dit image loopt schade op door de onthullingen rondom de moord op Kashoggi.

Anti-Cybercrime wet

De regering van Saoedi-Arabië heeft een officieel verzoek ingediend bij Netflix om de bewuste aflevering van de Patriot Act te schrappen uit het aanbod in het koninkrijk. Dit verzoek doen ze op basis van, wat zij noemen, een wet tegen cybercrime. In artikel 6 van deze wet staat dat het produceren en/of publiceren van materiaal welke de publieke veiligheid, religieuze waarden en publieke moraal in gevaar brengt verboden is.

Vanuit het perspectief van onze westerse gedachte lijkt dat verdacht veel op het limiteren van de vrijheid op meningsuiting. Toch heeft Netflix besloten deze aflevering te schrappen uit het assortiment van Saoedi-Arabië .

Patriot Act is te bekijken op Netflix en YouTube.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.