Logo Openbook

Openbook, een ‘echt’ sociaal netwerk

Facebook mag nog steeds de grootste zijn ter wereld maar steeds meer gebruikers in Nederland keren het de rug toe. Is er een kans voor een nieuw netwerk? Openbook denkt van wel.

Openbook

Er zijn landen op de wereld waar Facebook nog steeds als een dolle groeit. De rek in Nederland is er wel uit, vooral jongeren nemen geen account of verwijderen het. De reeks aan privacy schandalen heeft ook anderen aan het denken gezet. Er werden en worden accounts opgezegd en nog meer accounts worden steeds minder actief.

Openbook is een initiatief waarbij de focus op de gebruiker en privacy van de gebruiker ligt. De oprichters hebben op zich niks tegen Facebook, ze hebben zelf nog een account, maar wel tegen de manier waarop Facebook met privacy omgaat.

Bij Openbook houden ze ook van Gifjes

Het nieuwe netwerk zal geen persoonsgegevens gaan verzamelen en zelfs de berichten op de timeline zullen worden versleuteld. Ook zijn er geen advertenties en wordt de populariteit van een bedrijfspagina niet bepaald door het aantal likes. Veel op Facebook zal gericht zijn rondom het thema waarover een bepaalde pagina gaat.

Zo ziet Openbook er uit

Het nieuwe netwerk is eerst ontwikkeld voor gebruik op de smartphone. Deze ‘mobile first’ strategie is logisch, denk zelfs maar eens na je zit meer op je mobiel dan op je laptop.

In de bovenstaande video zie je dat Openbook een erg eenvoudige en ‘schone’ layout heeft. Geen drukke en schreeuwerige elementen die de aandacht vragen van de gebruiker. Het gaat vooral om de content en het verbinden van mensen onderling.

Liefhebbers van het onlangs gestopte Google Plus zullen blij zijn met de functie ‘Circles’ of deze dezelfde functie heeft als bij Google kan ik zo niet zeggen.

Ook zien we dat Openbook een focus heeft op het delen van informatie naar de juiste groepen. Niet ieder bericht is voor iedereen bestemt en daarom kun je bij het versturen van je bericht een keuze maken aan wie je het wil laten zien.

Dark Modus inclusief!

Op zich is dat helemaal niet nieuw natuurlijk. Facebook heeft het ook en onlangs introduceerde Instagram ook het delen naar een vooraf vastgestelde vriendengroep. De vraag is wie er allemaal gebruik van gaat maken. Wanneer ik naar mij zelf kijk deel ik eigenlijk alles naar iedereen.

Nog niet live

Openbook verkeert momenteel in alpha waarbij een beperkt aantal mensen het platform kunnen testen. Daarna zal de beta-fase open gaan waarbij een grotere groep het sociale netwerk kunnen gaan testen. Wil je daar bij horen dan kun je jezelf hier opgeven. Je zult je niet eenzaam voelen op deze lijst, want er zijn nu al 14.000 anderen die graag met je mee willen doen.

Verdienmodel

Er zijn meerdere initiatieven geweest op dit vlak. Allemaal met een pure focus op de gebruiker en allemaal liggen ze weer ergens op het internet-kerkhof.

Een dergelijk initiatief kan niet zonder verdienmodel en daar hebben ze bij Openbook ook aan gedacht. Het geld zal uit de verkoop van extra’s moeten komen. Openbook heeft een aantal basis-functionaliteiten die je kan uitbreiden door extra in te kopen.

Bovenstaande is zo ongeveer de moeilijkste en meest kans-loze (niet negatief bedoeld) missie die er is. Er is altijd een groep die bereid is om te betalen voor dat soort zaken. De grote meute zal dat niet doen, die deken al moeilijk over een euro per jaar voor Facebook.

Dat gezegd hebbende hopen we hier bij Nozie dat Openbook een succes gaat worden. De wereld is wel klaar voor een dergelijk initiatief.

Bron: Emerce

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.