Operatie Faceblock, 24 uur geen Facebook, WhatsApp en Instagram

Facebook zit in de problemen. Het ene na het andere schadelijke nieuwsfeit komt naar buiten en het heeft allemaal te maken met privacy. Operatie Faceblock moet Facebook duidelijk maken dat de gebruikers het zat zijn.

Faceblock

Het vertrouwen van de gebruiker in Facebook is niet zo groot meer als het was. Sinds dat het schandaal rond Cambridge Analytica naar buiten kwam zijn veel gebruikers boos. Ze zijn boos omdat hun privacy geschonden is, dat Facebook gebruikersdata ongeoorloofd met derde gedeeld heeft en omdat de gebruikers zich niet meer beschermt voelen.

Aanstaande woensdag 11 april staat Mark Zuckerberg voor een commissie waar hij verantwoording zal moeten afleggen voor hetgeen Facebook gedaan heeft. Er is een groep boze gebruikers die het daar niet bij wil laten en boodschap willen sturen naar Facebook. Een boodschap waarmee ze willen vertellen dat ze het niet accepteren dat de privacy en hun vertrouwen zo geschaad is. Daarvoor willen ze iedereen oproepen om 24 uur geen Facebookdiensten te gebruiken.

Iedereen die met Operatie Faceblock meedoet zal 24 uur lang geen Facebook, Messenger, WhatsApp of Instagram gebruiken. Daarnaast vragen ze iedereen een speciale Facebookfoto en cover te downloaden en te plaatsen. Als laatste kan men een open brief tekenen, of een procedure tegen Facebook aanvragen.

Gaat het helpen?

Waarschijnlijk niet. Facebook heeft honderden miljoenen bezoekers per dag en waarschijnlijk zullen er duizenden zijn die gehoor geven aan Operatie Faceblock. Daarnaast is het ook een gek idee, want het zou veel krachtiger zijn wanneer iedereen zijn accounts zou verwijderen. Maar blijkbaar wil de organisatie zover niet gaan. Dat illustreert ook weer hoe diep Facebook en zijn apps in ons systeem zitten. We willen wel protesteren maar niet de dienst opgeven, we zien het blijkbaar niet meer als een commerciële aanbieder maar een vast en onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven.Dat is misschien nog wel het meest verontrustende wat we aan deze actie zullen overhouden.

Bron: Operation Faceblock

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.