Opvoersetjes elektrische fietsen vanaf nu wettelijk verboden

Fatbikes zijn cool en populair. Toch gaat deze fiets aangepakt worden door de wetgever. Heel veel fietsen worden door middel van een setje sneller gemaakt en dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Opvoersetjes verboden

Fatbikes zijn eenvoudig op te voeren door middel van opvoersetjes. Daarmee kunnen snelheden gehaald worden tot wel 60 km/uur. Door middel van een dergelijk setje maak je van je fiets dus eigenlijk een brommer of scooter.

Dit leidt tot veel ongemak, onrust en gevaarlijke situaties op de weg. Fatbikes razen met snelheden van 40 tot 60 km/uur door de stad. Hierbij dragen de berijders geen helm en omdat er geen leeftijdsgrens is voor het berijden van een elektrische fiets zijn het veelal jonge gebruikers.

De Fatbike van Brekr

Gemeentes hebben het kabinet gevraagd het opvoeren van de fietsen aan banden te leggen. Door de opvoersetjes te verbieden en een minimum leeftijd voor elektrische fietsen in te voeren.

Ook een aantal fabrikanten van Fatbikes zoals Knaap en Brekr zijn een campagne gestart. Doel was het imago van de Fatbike te redden en verkooppunten te verzoeken te stoppen met het opvoeren van de fietsen.

Een Fatbike van Knaap

Verbod op gebruik en bezit van opvoersetjes

Na onderzoek is gebleken dat de wet makkelijk aan te passen was. Vanaf nu is het bezit (op een fiets) of het gebruik van een opvoersetje strafbaar. Sommige sets zijn snel uit te schakelen en daarom is het ook strafbaar wanneer de politie een set op je fiets aantreft.

Photo by Nick Russill on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.