MyEye

De OrCam MyEye maakt blinden en slechtzienden mobieler

Technologie is er voornamelijk om ons leven beter en aangenamer te maken. In Israel is er een startup die precies dat doet. OrCam is een bedrijf dat Artificial Intelligence toepast om het leven van blinden en slechtzienden te verbeteren. Het product dat dit mogelijk maakt heet OrCam MyEye en het is letterlijk ook het oog voor de drager. Wij mochten het product maar vooral de gebruikers ervaren.

MyEye

Het product van OrCam heet MyEye en dat is ook precies wat het is, de ogen voor diegene die deze nodig hebben. De OrCam MyEye maakt zes acties mogelijk voor de gebruiker. Lezen van boeken en documenten, gezichten, geld, borden en producten herkennen en daarnaast leest de OrCam MyEye ook de tijd en de datum voor. Zes acties die heel veel voorkomen op een dag en voor blinden en slechtzienden een grote uitdaging zijn.

Er is al een aantal hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Voorbeelden daarvan zijn Daisyspeler, Webbox en Miss Elly, allemaal producten met een voorleesfunctie.Maar geen enkele van deze middelen is zo geavanceerd, handzaam en vooral mobiel als het product van Orcam.

orcam MyEYe

De MyEye kan de gebruiker een stuk mobieler maken middels een klein apparaat dat gemonteerd kan worden op een bril en een unit dat in de broekzak of colbert gedragen wordt.

Techniek

Hoewel het apparaat niet groter is dan een gemiddelde smartphone zit het boordevol techniek. Een van deze technieken is AI oftewel Artificial Intelligence . Dat betekent dat het apparaat gaandeweg beter kan worden door zelf te leren.  Een ander voordeel van het zelf leren door de OrCam MyEye is dat het aantal handelingen minder wordt. En minder handelingen is meer gebruiksgemak.

De unit die op de bril zit is niet veel groter dan de dop van een vulpen en het zit vast door middel van een magneet. Aan de achterzijde loopt de draad die naar de unit gaat waar de knoppen opzitten en de accu.

Op de basisunit die je bij je draagt in je zak of in het colbert zitten aan twee zijden knoppen. Naast de standaardknoppen voor aan of uit en het volume zit er ook een ‘trigger’ knop. Laatstgenoemde kun je gebruiken om acties te starten. Deze basisunit hoeft niet altijd gebruikt te worden en kan weggeborgen worden in een borst, vest-of broekzak.

Wat interessant is dat OrCam de software voor het apparaat doorontwikkeld. Door middel van softwareupdates zal de OrCam MyEye verbeterd en uitgebreid worden in de komende tijd.

Lezen met de MyEye

De unit die op de bril gedragen wordt is een camera. Deze camera wordt gebruikt om objecten en teksten te herkennen en te scannen. De meest gebruikte feature is het lezen van tekst. Door bijvoorbeeld een blad voor je te houden word er een foto genomen. De OrCam MyEye neemt een foto van de bladzijde en zet de gescande tekst razendsnel om in tekst. Deze tekst wordt voorgelezen en de gebruiker hoort deze in zijn oor door de kleine headset die op de OrCam MyEye zit.

MyEye

Er zijn verschillende gebaren die de OrCam MyEye herkent. Door met je wijsvinger naar een bepaald gedeelte van de tekst te wijzen zal hij dat alleen dat gedeelte voorlezen. Wanneer je in een restaurant zit en je laat je vinger langs het menu glijden zal de OrCam MyEye alleen de tekst waar je vinger langs gaat voorlezen. Dat is handig anders krijg je heel de menukaart te horen terwijl je alleen een toetje wil bestellen.

Deze functie heeft een grote impact op het leven van de gebruiker. Doordat het lezen en herkennen van documenten zoveel makkelijker en sneller wordt is de gebruiker minder afhankelijk.

Lezen met MyEYe
Image : nosinmisgafas.info

Vaak moet er iemand langs komen om de post te sorteren en lezen, dat hoeft nu niet meer. Wanneer je studeert hoeven de studieboeken niet meer ingesproken te worden, je leest zelf waar en wanneer je dat wil.

Zeker het mobiliteitsaspect, waar en wanneer je wil, is bij een handicap erg belangrijk.

Gezichtsherkenning

Mensen herkennen wanneer je blind of slechtziend bent is een uitdaging, zeker wanneer ze nog niet tegen je gesproken hebben.  Met de gezichtsherkenningsfunctie van dit apparaat kun je herkennen wie er in de ruimte aanwezig is.

persoonsherkenning MyEye
image mib.org.uk

Dat gaat niet zomaar daarvoor moeten de gezichten wel een keer opgeslagen worden. Dat doe je door de persoon te vragen je recht in de ogen aan te kijken met een afstand van een meter. Door de triggerknop over te halen zal er een foto worden gemaakt. De OrCam MyEye vraagt wie deze persoon is, en de naam wordt opgeslagen.

Wanneer dat eenmaal gebeurd is zal de OrCam MyEye het gezicht herkennen wanneer deze voor de persoon staat. Dat kan zelfs automatisch.

Productherkenning

Producten herkennen is ook een van de kerntaken van de OrCam MyEye. Het is zaak dat de gebruiker weet welke producten zoals een pak melk, boter of hagelslag hij/zij in zijn (koel)kast heeft staan. Een scan van dit product slaat het op in het geheugen van het apparaat. Het inscannen van het product werkt in principe hetzelfde als bij de gezichtsherkenning. Alleen bij de producten scant de gebruiker op 3 verschillende manieren het product in. Zo zal het sneller en beter herkend worden.

image: Opticien-presse.fr

Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld de koelkast open doet en met een vinger naar het product wijst zal de OrCam MyEye vertellen wat het is. Zo weet de drager dat hij/zij de yoghurt vastheeft in plaats van een pak vruchtensap. Er kunnen 100 producten opgeslagen worden.

Wat zeggen de gebruikers ervan ?

Hoe zit het met de veiligheid?

Bij een aantal mensen zal er een belletje gaan rinkelen. Foto’s maken?, gezichten scannen? hoe zit dat met de security? Dat is een hele goede vraag.

Dit vraagstuk staat en stond heel hoog op de agenda van OrCam. Ten eerste heeft de OrCam MyEye geen actieve verbinding met het internet. Alle foto’s en scans worden gecodeerd opgeslagen op de unit. Er worden geen gegevens uitgewisseld met de cloud. Alles gebeurd op het apparaat zelf.

Mocht je toegang tot het apparaat hebben, dan kun je nog steeds niets met de data. Deze is versleuteld en gecodeerd en tenzij je van een lijst cijfertjes houdt, kun je er niks mee.

Dat de OrCam MyEye de unit op de bril met die unit in de zak verbindt met een kabel hoort ook bij de veiligheidsmaatregel. Het is technisch mogelijk om een Bluetooth verbinding te maken tussen de bril en de ontvanger maar dat geeft twee problemen.

Ten eerste geeft het extra gewicht aan de bril en ten tweede is een Bluetoothsignaal te hacken, en dat willen we juist niet.

Conclusie

We hebben een middag doorgebracht met de OrCam MyEye en vooral met de gebruikers. Een oplossing als deze is alleen een oplossing wanneer de gebruiker er a. voordeel van heeft en b. makkelijk mee om kan gaan. De OrCam MyEye maakt het leven makkelijker en vooral mobieler dan zonder het apparaat.

De gebruiker is zelfstandiger omdat er bijvoorbeeld niemand meer langs hoeft te komen om de post te sorteren. Lezen kan overal en altijd gedaan worden, op het eigen tempo en zonder hulp van derden.

Het apparaat voldoet aan all criteria en daarom komt het met vlag en wimpel door de Nozie-test. Mochten we ooit de vraag krijgen..wij raden hem aan.

Waar koop ik de MyEye

OrCam heeft in Nederland heeft met Ergra Low Vision, Low Vision Totaal en OLVS een aantal partners gevonden die de OrCam MyEye gaan verkopen. Deze bedrijven hebben een flink aantal specialisten die de OrCam MyEye kunnen demonsteren aan aspirantgebruikers.

De prijs voor OrCam MyEye met alle functies is 3900 euro. Dat klinkt veel maar in realiteit bespaart de OrCam MyEye de gezondheidszorg veel geld. Doordat de gebruiker veel zelfstandiger kan optreden bespaart men veel geld aan hulp. Daarnaast koop je de MyEye voor een lange periode. De functies zoals we hierboven beschreven hebben zijn tijdloos en derhalve zal de OrCam MyEye zijn nut nooit verliezen.
Men werkt er momenteel hard aan om de OrCam MyEye in de pakketten van de ziektekostenverzekeraars te krijgen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.