Mass SpecPen

Binnen een paar tellen kanker vinden met deze ‘pen’

Kanker, helaas is deze rot-ziekte nog steeds niet de wereld uit. Dagelijks worden er mensen geopereerd waarbij tumoren worden verwijderd. Het grootste risico bij deze operaties is dat er nog foute cellen blijven zitten. Hierdoor kan de kanker weer terugkomen en zal er weer geopereerd moeten worden. Een nieuwe vinding helpt chirurgen bij het bepalen of alle kankercellen zijn verwijderd.

Kanker

Bij een operatie waarbij een tumor verwijderd wordt bepaald de chirurg hoeveel weefsel er weggehaald moet worden. De chirurg moet daarbij zeker weten dat alle kankercellen van de tumor uit het lichaam verwijderd zijn. Een enkele cel kan er al voor zorgen dat de kanker terugkeert in het lichaam.

Om te bepalen of de tumor in zijn geheel is verwijderd stuurt men een stuk weefsel op naar een labaratorium. Maar het duurt dagen voordat het resultaat terugkomt en dan gaat er belangrijke tijd verloren.

MassSpecpen

Bepalen of alle kankercellen uit het lichaam zijn is dus crusiaal. Een nieuwe vinding van de geleerden van de University of Texas in Austin gaat de chirurg daarbij helpen. Zij ontwikkelden een apparaatje dat met een zeer simpele handeling kan bepalen of het weefsel wel of geen kanker bevat.

MasSpec Pen

De MasSpec Pen lijkt inderdaad op een grote pen en ziet er zeer eenvoudig uit, en werking ( lijkt ) ook erg eenvoudig. Wanneer de chirug de pen op het weefsel zet ‘zuigt’ de punt een klein beetje vloeitof uit de patient. Deze vloeistof gaat heel snel door een MassSpectrometer die binnen 10 seconden bepaald of er kanker in het onderzochte stuk weefsel zit.

MassSpec Pen

Het apparaat is op enkele honderden stukken weefsel getest en uit de resultaten blijkt dat de test in 96% van de gevallen accuraat is. De onderzoekers hopen dat de MasSpec pen in 2018 bij operaties ingezet kan worden. Zo kan men het aantal niet-geslaagde operaties verminderen waardoor ook de overlevingskans van de patient weer omhoog gaat.

Kanker in Nederland

Volgens de website cijfersoverkanker.nl neemt het aantal ontdekte gevallen al jaren toe. Mensen worden ouder dus procentueel is er meer kans op kanker. Daarnaast is het levenspatroon van de mens in het algemeen veranderd. Men eet anders, beweegt minder en heeft daarvoor vaker last van overgewicht.

In 2016 werden er 108402 gevallen van kanker geconstateerd.

cijfers kanker

Uit de grafiek hierboven blijkt dat het aantallen gevallen voor mannen en vrouwen vrijwel gelijk ligt. Wanneer we naar de verschillende soorten kanker kijken zien we dat er een aantal soorten explosief groeien.

groei soorten kanker

Vooral het aantal gevallen van huidkanker is meer dan verdriedubbeld de afgelopen 26 jaar. Een van de redenen voor deze explosieve groei is de toenemende blootstelling aan UV-straling. Daarom is het belangrijk dat men zich, en vooral kinderen, goed insmeert wanneer men in de zon zit, speelt of werkt.

Bron

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.