De opinie: Apple komt in 2018 met AR bril aangestuurd door iPhone

In de Opinie laten we anderen aan het woord om een mening, gedachte, theorie of idee te presenteren. Deze keer Erwin Oudshoorn van Tribble Media over Apple en de AR bril.

Virtual Reality

De laatste tijd is iedereen in de ban van Virtual Reality (VR). Persoonlijk loop ik daar niet zo warm voor, omdat je je daarmee compleet afsluit van de normale wereld. Leuk als je games speelt, maar die speel ik niet of nauwelijks. Bovendien heb ik een beetje last van ‘motion sickness’ wat inhoudt dat je duizelig en misselijk wordt van snelle bewegende beelden.

Bovendien moet je voor de VR bril nogal een stevige nekspier hebben, want die duikbrillen zijn best zwaar. Dat komt door de rekenkracht die de bril nodig heeft om alle graphics mooi te kunnen weergeven.

Augmented Reality

Ik denk niet dat ik de enige ben die er zo over denkt. Bij Apple in Cupertino zijn ze ook enthousiaster over Augmented Reality (AR) dan Virtual reality (VR). Met name omdat AR gecombineerd kan worden met de echte wereld en objecten die in de echte wereld kan plaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is het populaire spelletje Pokémon Go.

Augmented Reality kan zowel voor consumenten -als zakelijk gebruik zoveel veranderen. Neem zoiets simpels zoals koken, met AR zou je het recept stap voor stap op een speciale bril te zien kunnen krijgen. Maar ook in de gezondheidszorg kan het een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld een chirurg die tijdens de operatie informatie over de patient kan opvragen zonder dat hij van zijn werk hoeft op te kijken.

Apple-ar
Afbeelding via iCreate magazine.

APPLE en AR

Afgelopen zomer heeft Apple tijdens de World Wide Development Conference (WWDC) de ARKit gelanceerd. Met deze kit geeft Apple de developers de tools om Augmentent Reality applicaties te maken voor de iPhone. Nu heb je daar nog je iPhone voor nodig, maar het is natuurlijk ontzettend onhandig dat je continu met je iPhone voor je ogen moet lopen.

Wanneer je goed hebt opgelet bij de handelswijze van Apple rondom de Apple Watch, is Apple bezig met content te creëren voor een nieuw productcategorie: de AR bril.
Het is een beetje het kip en het ei verhaal. Wanneer er geen apps zijn voor een AR bril kun je hem niet gebruiken en is het een beetje onzinnig om zo een product op de markt te brengen. Nu worden er allerlei mooie toepassingen gemaakt zoals een navigatiesysteem, en een liniaal waarmee je objecten kan opmeten enzovoort.

Natuurlijk gaat niemand met een hele grote bril op rondlopen, dat ziet er niet uit. Het moet iets zijn als een alledaagse bril bijvoorbeeld een zonnebril of een model veiligheidsbril. Een eerdere poging daartoe van Google, de Google Glass, is geflopt.

Google Glass

Ik denk dat Apple het opnieuw gaat proberen. Zoals ze dat bij elk product deden leren ze van de fouten van een ander en brengen ze zelf een goed product op de markt.
Wat ik denk dat ze gaan doen is de AR bril besturen vanuit de iPhone die in je broekzak zit net als de Apple Watch rond je pols zit. Hiervoor hoeft de bril helemaal niet zo groot te zijn alleen. Er is alleen een camera nodig en een aantal displays die de content vanuit je telefoon op de glazen te weergeven. Tenslotte natuurlijk nog een accu en techniek voor de Bluetooth verbinding.

Beschikbaarheid

Doordat Apple de ontwikkelaars nu al de gelegenheid geeft om applicaties te maken voor AR beschikken ze straks over een eco-systeem dat helemaal klaar is. Dan hoeft men alleen nog maar een bril uit te brengen en iedereen kan aan de slag. Mijn inschatting is dat dat ergens eind 2018 begin 2019 zal zijn. Wat denk jij?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.