Trump

President Trump helpt Chinese telefoonmaker ZTE

De afgelopen dagen kwamen er verschillende berichten vanuit de media dat ZTE alle activiteiten heeft moeten staken wegens een handelsverbod vanuit de VS. ZTE, een van de grootste fabrikanten op telecom gebied, is voor een groot gedeelte afhankelijk van Amerikaanse leveranciers zoals Intel en Qualcomm.

Handelsverbod

Het handelsverbod werd in 2017 opgelegd door de Verenigde staten omdat ZTE het handelsembargo zou hebben overtreden door zaken te doen met Iran. Ondanks het betalen van een boete van ruim een miljard dollar had het bedrijf harder moeten optreden door de betreffende leidinggevende disciplinair te straffen. Hierin verzuimde het bedrijf.

ZTE logo
ZTE logo

Doordat de Amerikaanse bedrijven niet meer mogen leveren aan ZTE, is de gehele productie platgelegd. Op de website van het bedrijf is het niet meer mogelijk om smartphones te kopen. Ook op de handelssite Taobao zijn de smartphones niet meer te koop.

Toch lijkt er een lichtpuntje te zijn voor het bedrijf. Gisteravond verscheen er een tweet online van president Donald Trump. Hierin vertelt president Trump dat hij hard samenwerkt met de president van China om een oplossing te vinden voor het bedrijf. Volgens president Trump kost het teveel banen in China. Er werken ruim 70.000 mensen voor het bedrijf.

Toch komt de Tweet van President Trump als een verrassing. Zeker gezien het feit dat de Verenigde staten eerder dit jaar China verdacht van spionage via de smartphones van ZTE en Huawei. Echter zal volgens insiders de klap in de Verenigde Staten ook groot zijn voor de economie gezien ZTE afgelopen jaar voor 2.34 biljoen uitgaf bij Amerikaanse bedrijven.
\In Nederland zijn de smartphones van ZTE overigens nog wel te verkrijgen. Ondanks dat ZTE een van de grootste fabrikanten is op telecom gebied bezet het merk in Nederland slechts de 10de plaats op de lijst met bekendste smartphone merken. Zowel de autoriteiten in de Verenigde Staten als het ZTE zelf waren gister niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: www.cnet.com

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.