Menu
PSD2 wat is het

PSD2, wat is het en wat moet je ermee?

dim 5 years ago 0 70

Volgens een onderzoek van de ING weten heel veel mensen nog niet wat PSD2 is laat staan wat je er mee moet.

PSD2,wat is het?

Om te beginnen staat PSD voor Payment Service Directive en het is een Europese richtlijn voor betaaldiensten. PSD2 is de derde versie na PSD en PSD1 en deze biedt een grote verandering.
Deze verandering is vooral groot voor de banken. Onder deze regeling moeten ze ook derde partijen toegang geven aan betaalrekeningen wanneer de eigenaar (jij dus) daar expliciet toestemming voor geeft.

PSD2, wat kun je ermee?

Wanneer je toegang aan een derde kun je bijvoorbeeld binnen een betaal-app meerdere rekeningen van verschillende banken bekijken en beheren. Daarnaast kunnen er diensten ontwikkeld worden die inzicht nodig hebben in jouw bankrekening en die je dan ook kan verlenen. Een voorbeeld daarvan is een huishoudboekje, deze houdt je uitgaven en inkomsten bij en kan je helpen beter op je uitgaven te letten of een budget in te stellen. Een voorbeeld van een dergelijke app is Grip van ABN AMRO.

Resultaat Onderzoek van ING

Uit het onderzoek van de ING blijkt dat consumenten vooral open staan voor een dienst van waar ze alle betalingen kunnen doen. Wanneer je verschillende betaalrekeningen hebt bij verschillende banken hoef je met een dergelijke dienst niet meer van app of website te wisselen.

Waarom?

Deze regeling moet de innovatie in het bankwezen stimuleren en de ruimte geven aan bedrijven in de financiële sector (FinTech) om nieuwe producten te ontwikkelen. De PSD2 geeft de banken ook minder ‘macht’ want ze kunnen nu niet langer als enige over de informatie van jouw bankrekening beschikken. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het gemak voor de consument en deze meer mogelijkheden bieden.

Is het veilig?

Niet elk bedrijf kan zo maar toegang krijgen op jou bankrekening. Deze moet eerst toestemming krijgen van De Nederlandse Bank (DNB) of een andere Europese instantie. Daarnaast geeft jij als eigenaar expliciet toestemming aan deze ene partij om jouw betaalrekening in te zien. Wanneer jij deze toestemming geeft aan partij A dan geeft je hem niet automatisch toegang aan partij B. Deze moet ook netjes toestemming aan je vragen.

Een tweede belangrijke regel is dat winkels, webshops en dergelijke geen toeslagen meer mogen berekenen voor debitcardbetalingen (betalingen met een betaalpas) en creditcardbetalingen (met creditcards van onder andere MasterCard en Visa). Voor betaalmiddelen, zoals bijvoorbeeld AfterPay mogen nog wel toeslagen berekend worden, maar nooit meer dan de daadwerkelijke kosten.

Bron: ING, Consumentenbond
Photo by bruce mars from Pexels

Tags
– Advertisement –
Written By

Ik ben nergens echt goed in, maar kan veel een beetje. Schrijft en maakt op het internet. Hobby is werk en werk is hobby. Tech is cool en een lifestyle. Social is niet meer dan leven op een andere level.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.