Cowboy elektrische fiets

Welke regels gelden er voor een e-bike?

Een e-bike is een fiets met een motor. Gelden daar andere regels voor in het verkeer?

Verkeersregels e-bike of elektrische fiets

Voor de e-bike of elektrische fiets gelden de dezelfde regels als voor een gewone fiets. De motor op een e-bike zorgt voor ondersteuning bij het fietsen. Zolang je niet trapt is er geen steun van de motor. Dat maakt het in principe een gewone fiets.

Voor een elektrische fiets heb je geen rijbewijs nodig. De trapondersteuning moet stoppen bij 25 km/uur en het vermogen van de motor is niet hoger dan 250 watt.

Er is verder geen WA-verzekering nodig en je hoeft ook geen helm te dragen. Net als bij een gewone fiets moet je het fietspad gebruiken wanneer dat beschikbaar is.

Meer ongelukken met e-bikes

Dat e-bikes voor de wet hetzelfde zijn als gewone fietsen is gezien het aantal ongelukken niet helemaal terecht. In 2018 kwam er een onderzoek naar buiten dat het aantal ongelukken met elektrische fietsen explosief was gestegen. Dat is logisch want ook de verkoop van dit vervoermiddel zit behoorlijk in de lift.

Wat wel een serieuze zaak is dat de verwondingen vaak ernstiger zijn dan met een gewone fiets. Een e-bike is vaak sneller dan een gewone fiets en daardoor zouden ook de medeweggebruikers een verkeerssituatie vaker verkeerd inschatten.

Een elektrische fiets zal sneller een kruising benaderen dan een fiets zonder trapondersteuning. Uit het onderzoek bleek ook dat veel van de verongelukte mensen met een e-bike in de zijkant werden aangereden.

Bron: Rijksoverheid

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.