regels voor vliegen met drone

Wat zijn de regels voor het vliegen met een drone?

In het Verenigd Koninkrijk zijn duizenden reizigers gestrand op een vliegveld. Omdat er drones in de buurt van het vliegveld waren waargenomen werden alle vliegtuigen aan de grond gehouden.

Mag ik zomaar overal vliegen met een drone?

Nee dat mag niet zomaar. Er zijn een aantal regels vastgelegd door de Rijksoverheid voor het gebruik van drones. Deze regels voor het vliegen met een drone kun je hier vinden.

De regels zeggen onder andere dat je als particulier je drone altijd moet kunnen blijven zien. Daarnaast mag je niet hoger dan 120 meter boven land en water vliegen. Ook mag je geen drone gebruiken die zwaarder is dan 25 kilo.

Gebieden waar het toegelaten of verboden is om te vliegen met drones.

Op de bovenstaande kaart staan de gebieden aangegeven waar je wel en niet mag vliegen met een drone. Het is vanzelfsprekend verboden om in de buurt van een vliegveld je drone te gebruiken. Boven militair gebied is het beperkt toegestaan om een drone te gebruiken.

Foto en video

Wanneer je met een drone foto’s en video’s wil nemen dan moet je je aan de privacywet houden. Er is een rapport speciaal over dit onderwerp en dat kun je hier vinden.

In deze regels staat onder andere wanneer je een drone gebruikt om iemand zonder zijn of haar toestemming in de privé sfeer te filmen je strafbaar bent. Er staat ook dat het gebruik van een camera op de grond anders is dan het gebruik van een camera in een drone in dezelfde situatie. Wanneer de camera’s op de grond zichtbaar zijn kunnen de omstanders vewachten dat ze gefilmd worden. Bij een drone met een camera is dat niet zo.

Wanneer je een van de regels rondom het vliegen met drones schendt staan daar straffen op. Dat zal doorgaans een geldboete zijn en/of een inbeslagname van de drone. Gaan mensen meerdere malen in de fout dan kan daar een gevangenisstraf voor gegeven worden.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.